Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Kompas 2014

V čase, kdy vyšlo tohle vydání Respektu, zbývají z roku 2013 necelé dva dny. Je to obvyklá chvíle pro předsevzetí a hledání osobních i společenských vizí. Ne vždy se nám je pak podaří naplnit a také ne vždy ono naplnění vypadá tak, jak jsme si představovali. Přesto je důležité si dlouhodobé cíle klást. Dávají životu směr, energii a pohyb.

Jedním z málo reflektovaných problémů české společnosti je to, že žádnou srozumitelnou vizi nemá. Je to vcelku nedávná novinka. Během pětadvaceti let, jež v roce 2014 uplynou od návratu svobody do naší země, vždycky existoval cíl, na kterém se většina demokratických sil shodla a k němuž usilovala dojít – ať už to byla ekonomická transformace či vstup do NATO nebo Evropské unie. Dnes sice známe řadu drobných cílů prosazovaných různými názorovými či politickými skupinami, ale žádný jasný společný horizont. Více si o českém tápání přečtete v redakčním komentáři na str. 15 a v hlavním textu rubriky Fokus, kde Marek Švehla analyzuje (str. 19–22), proč vlastně Česko rezignovalo na další logickou metu našeho směřování do západního demokratického prostoru – přijetí eura.

Svět si do roku 2014 jako svůj nejpalčivější problém odnáší válku v Sýrii, již někteří komentátoři považují za nejhorší humanitární katastrofu od rwandské genocidy. Nejen o Sýrii kolega Tomáš Lindner mluvil s dlouholetým ředitelem organizace Lékaři bez hranic Unnim Karunakarou. Jeho lidé pomáhají v téhle občanské válce i bez souhlasu Asadovy vlády, ošetřují zraněné v jeskyních či tajných sklepeních. Rozhovor, který najdete na str. 46–50, je nejen poutavým vhledem do fungování humanitární organizace, ale také inspirací pro dnešní hektickou dobu. Špičkový manažer Karunakara se po letech práce rozhodl pro odpočinek a následující měsíce hodlá strávit na kole putováním po své rodné Indii a rozmlouvat s lidmi. Poznat, čím jeho země skutečně žije.

Také my v redakci Respektu máme pro rok 2014 podobné předsevzetí. Chtěli bychom co nejvíc mluvit s lidmi kolem nás, snažit se rozumět zemi i světu, v němž žijeme, a sloužit vám jako informační kompas pro hledání vizí a cílů, které všichni potřebujeme.

Vážené čtenářky a vážení čtenáři,

krásný nový rok a příjemné čtení
vám přeje

PETR TŘEŠŇÁK,

zástupce šéfredaktora

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 1/2014 pod titulkem Editorial: Kompas 2014