Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Zlepší Andrej Babiš českou politiku, potažmo český stát?

Přestřelka v newsroomu: Břešťan, Honzejk, Kamberský, Leschtina, Šídlo, Švehla, Tabery

Andrej Babiš • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Andrej Babiš • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Jindřich Šídlo, HN • Autor: HN
Jindřich Šídlo, HN • Autor: HN

Jindřich Šídlo: Myslím, že především mění český „politický trh“. Momentálně se chová jako Chelsea v době, kdy ji koupil Roman Abramovič. Sbírá vše, co je kde k mání. Mimochodem, stálá expanze je základem jeho podnikatelské strategie, doposud úspěšné. Problém je, že jsme od něj kromě tvrzení, že se všude krade a že se má stát řídit jako firma, žádné konkrétní plány nebo snad program neslyšeli. Těžko pak někdo může vážně odpovědět na úvodní otázku „ano“.

Petr Honzejk: Odpověděl bych sloganem gastrokritika Maurera: Nejezte blafy. To platí i u voleb a obecně v politice.

Marek Švehla: Mně na Babišovi připadá nejvíc nebezpečný jeho omezený průzor do okolního světa. Něco jako kultura, vzdělávání a vůbec všechno, co se netýká jeho salámů, ho evidentně nezajímá. Na druhou stranu jeho „nákupy“ známých lidí vyvolávají jistou šanci, že si svůj průzor rozšíří. Osobně nevěřím, že třeba Zlatuška nebude dělat svoji vlastní politiku v dobrém slova smyslu.

Jiří Leschtina: Taky nerad blafy. A pak, ani po víc než dvaceti letech od převratu vůbec netoužím po tom, aby „zlepšoval český stát“ bývalý agent Státní bezpečnosti, vedený ve svazcích StB pod krycím jménem Bureš.

Erik Tabery: Problém je v tom, že ANO nabízí jména, ale ne ideu. Každý pes jiná ves.

Jindřich Šídlo: To je přesně jako ta Chelsea, Eriku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Petr Kamberský: Když jste si všichni tak jisti, tak já teda natruc ne. Asi v něm něco bude, když očaroval Teličku, Komárka i Zlatušku, a jenom prachy to nebudou. Takže vám závidím tu neochvějnou jistotu.

Erik Tabery: Jistotu v čem?

Petr Honzejk: A to je přesně ono, Petře. Natruc – je to trucpartaj, trucanti mívají různé motivace, viz VV.

Petr Kamberský: Četl jsem od všech – zejména od Jirky a Petra – implicitní ne. Ale třeba vám křivdím.

Jindřich Šídlo: Takže ano?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Erik Tabery: Jen říkám, že se v tom nedá orientovat. A strana, u které člověk neví, o čem vlastně je, má v sobě jistý rizikový potenciál.

Petr Kamberský: Nevím. Prostě nevím.

Petr Kamberský: Ty všechny výtky a výhrady podepíšu. Ale dovolím si připomenout, že značný rizikový potenciál je i u KSČM, ČSSD, extrémní je u SPOZ a nezanedbatelný je u ODS a dalších. Ne snad?

Erik Tabery: Ale tam je známe. Víme, co čekat. Víme, jak se na to připravit. U ANO nevíme nic.

Petr Kamberský: Pánové, máme v zásadě všichni stejný názor a debata by skončila po první vteřině. Proto zkouším dělat ďáblova advokáta – je to dobrá intelektuální rozcvička.

Petr Honzejk: Ale ANO. Pozitivum může být v tom, že si lidé uvědomí, že tohle příště fakt už NE. 

Petr Kamberský:  Mohl by v pozitivním změnit trh, jak přesně popsal Henry. Že přesně vyhmátne, co lidi štve, a bude tohle zboží prodávat pomocí důveryhodnějších tváří, než byl Radek Oraprint John. A tohle by mohlo donutit staré zavedené strany, aby na sobě začaly makat. Jako stará konzerva samozřejmě důveřuju spíš zavedeným partajím, ale pokud jim někdo občas nakope zadek, je to jenom dobře.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jiří Leschtina: Babiš dokáže přesvědčivě mluvit o čistotě svých úmyslů a očarovat ty, kteří ho takhle chtějí vnímat. Já bych však nepodceňoval, že mu v květnu rezignovalo celé vedení strany. A mluví o tom, že je to kovaný autokrat. Členové partaje jsou pro něj jím placení zaměstnanci. Co by pak byly pro případného politika občané? Jistě, může to být zkreslené, ale už sám fakt, že se tam něco takového děje, by měl být varující. I ty VV dokázaly do voleb předstírat jednotu.

Petr Kamberský: Nerozporuji ani písmeno.

Jiří Leschtina: No to koukám. Nejsi dneska nějak ve formě???

Petr Kamberský: Já jen k tomu očividnému A, na němž se shodneme, zkouším dodávat hypotetické B.

Jiří Leschtina: Mimochodem, proč nikdo nereagoval na ten můj argument s StB? Přijdu vám umanutej? Nebo tomu už nepřikládáte důležitost? Ono se vlastně ani v médiích o tom vůbec nemluví. Tak jsem asi já umanutej…

Petr Kamberský: Mně přijde podstatný. Ostatně mezi parodickými plakáty je sice nejlepší ten „NEJSME JAKO POLITICI, MAKÁME SI NA PYTLÍCI“,  ale ten s James Bondem, na němž Babiš říká „TIEŽ SOM BÝVAL AGENTOM“, je hned druhý.

Jindřich Šídlo: Mimochodem, i tady se Babiš dost snaží. U bratislavského soudu žádá, aby byl ze seznamů vymazán, a podle zkušeností z Bratislavy má dost slušnou šanci na úspěch.

Erik Tabery: Chlapci, právě si mě Babiš přidal do přátel na Twitteru, kdo mě prásknul?

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Marek Švehla: K tomu agentovi StB: Vím o tom houby, nedávno jsem ale slyšel v rádiu názor Milana Žitného, kterého asi nikdo nepodezírá z nadržování agentům StB. A ten pro mě docela přesvědčivě Babiše hájil. Tvrdil, že jako pracovník zahraničního obchodu podával zprávy ze svých cest, oficiálně to ale mohlo být lidem z ministerstva zahraničí. Mohl samozřejmě tušit, že ve skutečnosti jde o fizly, podle Žitného však šlo o rutinní proces, který nevyžadoval žádnou Babišovu „agentskou“ aktivitu. Přesto si jej estebáci mohli vést v kolonce „informátor“.

Petr Kamberský: Pracovník zahraničního obchodu za časů SSSR nemohl být „neaktivní“. Stejně jako pracovník zahraniční redakce českého rozhlasu, ale to jsme mimo tuhle diskusi a nechci to tisknout.

Marek Švehla: Už si tu Žitného argumentaci přesně nepamatuju. Závěr byl ale takový, že Babišovo agentství není tak jasné, jak mnozí jeho kritici říkají.

brestan • Autor: Respekt
brestan • Autor: Respekt

Robert Břešťan: Naposledy z prezidentské kampaně víme, že není podstatné, jaká je pravda, ale to, co za pravdu vydáváme. Takže otázka Babišovy spolupráce s StB se v (anti)kampani nepochybně ještě ve správný čas vytáhne. Sám Babiš to musí čekat.

Petr Kamberský: Pravda… Pravda… Pravda je jen střípek ledu. Pokud AB pracoval za bolševika v „zahraničním obchodě“, je mi úplně jedno, zda formálně podepsal spolupráci, nebo ne.

Robert Břešťan: Na druhé straně Babišova teze, že by byl magor, kdyby lezl do politiky, pokud by se na něj dalo něco vytáhnout, smysl dává. I když ještě může být sám překvapen.

Jiří Leschtina: No, asi to skutečně teď není jeho hlavní problém. Hodně o něm ale prozradí, jak v kampani naloží s tou svojí mediální říší. Určitě bude užitečné to bedlivě sledovat.

Robert Břešťan: Už dnešní (čtvrteční) otvírák MF DNES o Drymlovi (SPOZ) převzatý z Novy, komentující zpravodajský jedňák o Klausovi a téma o polských potravinách mi přišla zajímavá probabišovská kombinace. Jakkoli nechci kolegům z MF DNES nic podsouvat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 36/2013 pod titulkem Zlepší Andrej Babiš českou politiku, potažmo český stát?