Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Tvář

Po zániku hvězdné kariéry

Režisér M. Night Shyamalan tvrdí, že si z neúspěchů nic nedělá

58 profimedia R24 2013 • Autor: Respekt
58 profimedia R24 2013 • Autor: Respekt

Mohl by to být příběh největšího pádu hollywoodského režiséra za poslední desítky let. Od supernovy, jejíž zrod nikdo nepředvídal, ke ztroskotanci, kterému se nevěří. Sám tvůrce jako by si však selhání nepřipouštěl. Naopak se zdá, že svou budoucnost vidí pořád jasně. Jeho filmy ostatně byly vždy naplněny vírou, že se dá dokázat víc, než se očekává, že zázraky existují a že lze překonat sám sebe a svůj strach. Právě o tom je také režisérova novinka, sci-fi Po zániku Země, jež se v mnoha ohledech vymyká dosavadní tvorbě.

Jméno režiséra a scenáristy M. Nighta Shyamalana se od konce devadesátých let stalo synonymem pro mysteriózní thrillery, které na konci mají šokovat nečekanou pointou, jež zvrátí smysl všeho, co jsme dosud viděli. Film Po zániku Země, ve kterém hrají hlavní role Will a Jaden Smithovi, stál okolo sto třiceti milionů dolarů, tedy několikanásobně víc než většina Shyamalanových dřívějších počinů, je plný digitálních efektů a dynamické akce – a hlavně příběh zůstává zcela přímočarý.

Na příběhu otce a syna, kteří ztroskotají v kosmické lodi na nehostinné matičce Zemi, tvůrce obětoval většinu ze svého stylu i konvenční dějové logiky, aby mohl zprostředkovat metaforu o strachu. Jak se dozvídáme také ústy postav, strach se netýká přítomných věcí, ale toho, co se může stát v budoucnu. I když je však nebezpečí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].