Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Průvodce architekturou Opavy

Romana Rosová (ed.), Martin Strakoš (ed.),
Petra Kaniová, Dalibor Halátek

71 opava R09 2012 • Autor: Respekt
71 opava R09 2012 • Autor: Respekt
71 opava R09 2012 • Autor: Respekt
71 opava R09 2012 • Autor: Respekt

Když se řekne bedekr, málokterý milovník literatury se nadchne. Když se řekne Opava, málokterý výletník pocítí vzrušení. Přesto Opava dostala podrobného architektonického průvodce, který stojí za to vzít do ruky. Značí, že lidé jsou stále vnímavější k domům i ke svědectví, jež architektura přináší. A nejen prvotřídní památky, ale i docela obyčejné elementy malého města – škola, pivovar, jezuitská kolej. Takové průvodce po oblastních městech a jejich architektuře u nás zatím nevycházely, a proto je ten opavský hodný pozornosti.

Sestává ze dvou stovek položek, desítky půdorysů a fotografií, některých dosud nepublikovaných informací. Samozřejmě se nabízí otázka, čím si zrovna Opava zasloužila tak vzornou péči. Jednak je to „perla Slezska“ (přestože to zní jako heslo z letáku Čedoku), bylo to vždy centrum oblasti a najde se tu i několik unikátů. Například konkatedrála na Rybím trhu, ukázka slezské cihlové gotiky, nebo honosné uměleckoprůmyslové muzeum se sochou génia na kopuli postavené na moderní okružní třídě podle vídeňského vzoru. Anebo obchodní dům Breda od architekta Leopolda Bauera, ve své době (dokončený 1929) největší stavba svého druhu v Československu.

Další důvod, proč se Opava dočkala svého průvodce, je patriotismus Slezanů. Je až s podivem, jak se jim daří přesvědčovat svět, že právě tenhle kraj na periferii je jeho středobod. „Region razovity“ má své nápadné vyslance typu Jaromíra Nohavici, a pak nenápadné, ale neméně vehementní. Patří mezi ně i památkář a historik architektury Martin Strakoš, který propaguje slezskou architekturu, kde se dá. Na průvodci Opavou se významně podílel jako spolueditor, má za sebou již podobně detailního průvodce Ostravou a chystá se na Krnov, což je už úplně zapadlý a chátrající kout. Nic podobného přitom nemají ani města chráněná organizací UNESCO.

Strakoš a jeho spoluautoři navazují na neméně pilné předchůdce, kteří měli pro oblast slabost už před nimi, jsou to například historici umění Pavel Zatloukal a Jindřich Vybíral. Díky nim a dalším je zrovna slezská Opava jedno z nejprozkoumanějších tuzemských měst vůbec.

Zatímco oba jmenovaní kunsthistorici mají ovšem ve zvyku dívat se v souvislostech, Průvodce architekturou Opavy je opravdu bedekr – suchý, rychlý a přesný katalog. Takový je i úvodní text o historii Opavy od Martina Strakoše a Romany Rosové. Žádnou esejistiku, postřehy, zamyšlení tady nenajdeme. Myšlenkovou práci musí čtenář a výletník s průvodcem v kapse odvést sám.

Romana Rosová (ed.), Martin Strakoš (ed.),
Petra Kaniová, Dalibor Halátek: Průvodce architekturou Opavy

Národní památkový ústav, 450 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2012 pod titulkem Na procházku Opavou