Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Německé odcházení

Angela Merkelová ztrácí už svého druhého prezidenta

29 R08 2012 • Autor: Respekt
29 R08 2012 • Autor: Respekt

„Z celého srdce přeji naší zemi politickou kulturu, ve které budou občané uznávat nesmírnou hodnotu demokracie,“ řekl Christian Wulff na rozloučenou. „A co je nejdůležitější – demokracii, za kterou se budou rádi angažovat.“ Fotografové v tu chvíli cvakali Wulffovy poslední snímky ve funkci prezidenta Německa, jen chvíli předtím totiž oznámil svou rezignaci.

Vyvrcholila tak dvouměsíční aféra, která Němcům politiku a politickou kulturu o něco více znechutila. Poprvé v historii Spolkové republiky se do podezřelých korupčních sítí začal zaplétat prezident. Tedy člověk, který v tamním politickém systému nemá významné pravomoci a jehož hlavní úlohou je stmelovat společnost, sloužit jako vzor, morální autorita.

Na Christiana Wulffa se provalily dosud neznámé detaily z dob jeho minulého působení ve funkci ministerského předsedy Dolního Saska. Vzal si tehdy výhodnou půjčku od bohatých rodinných známých. Nechal si dále od filmaře, jemuž předtím zemská vláda ručila za půjčku, zaplatit dovolenou na baltském ostrově Sylt. Jeho dlouholetý tiskový mluvčí je navíc podezřelý z korupce. Prezident před plánovaným zveřejněním první aféry telefonoval do redakce deníku Bild a vyvolal tak podezření, že chtěl zveřejnění článku zabránit a zasáhnout tím do svobody tisku.

Nezaplacené účty za hotely a dovolenou na Syltu minulý čtvrtek dohnaly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].