Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Co prozradily pařezy

Odhalení, kdo měl pravdu v loňském kácení uvnitř šumavského národního parku, se blíží

Nárazníkové pásmo pro kůrovce i odpor. • Autor: Milan Jaroš
Nárazníkové pásmo pro kůrovce i odpor. • Autor: Milan Jaroš

Od nevídané vlny odporu proti kácení v Národním parku Šumava uběhl půlrok a jasný závěr, kdo měl v tehdejší bouři pravdu, pořád chybí. „Asi to celé usnulo,“ soudí jeden z vůdců tehdejší lidské blokády chránící stromy proti dřevorubcům Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Ale není tomu tak.

Letní postup správy národního parku vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí a podle informací Respektu si inspektoři nechali zpracovat detailní analýzu, co letní kácení šumavským lesům způsobilo a jestli mělo smysl. Rozbor je už hotov a odpovědi na šumavské dilema „kácet, či nekácet“ jsme tak zřejmě blíž, než by se na první pohled mohlo zdát.

 

Dřív jste neprotestovali

Inspekce životního prostředí je pro ochranu přírody zásadníinstituce. Proti jejím verdiktům se nelze odvolat a autorita inspektorů ve věcech ochrany přírody je tak srovnatelná třeba s ústavními soudci. Pracovníci inspekce většinou rozhodují ve sporných případech sami na základě svých znalostí. O stanoviska dalších znalců žádají jenom ve výjimečně komplikovaných případech, jako byl právě ten týkající se šumavského „boje proti kůrovci“. V něm se totiž musí posuzovat hned několik otázek najednou: od detailů, jako je dopad rušivé činnosti dřevorubců na existenci plachého a přísně chráněného šumavského tetřeva, až po komplexní otázku, za jakých okolností má kácení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].