Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Obama vs. republikánští kandidáti

Koho z republikánských kandidátů byste rád viděl jako Obamova vyzývatele a proč?

06 joch jaros R08 2012 • Autor: Respekt
06 joch jaros R08 2012 • Autor: Respekt

Roman Joch

Občanský institut

Toho nejlepšího – toho, kdo obstojí pod tlakem a bude úspěšný v různých regionech USA a u různých skupin voličů. Primárky mají být dlouhé a náročné, ať jsou kandidáti dobře otestovaní. Mnozí zajímaví politici do primárek vstoupit odmítli. Nelze vyloučit, že se tak ještě stane, povedou-li primárky k patu. Z těch nyní ve hře – Romney, Santorum, Gingrich – žádný není ideální. (Paul je pro mě neakceptovatelný kvůli názorům na zahraniční politiku.) Gingrich je mi svými postoji nejbližší, ale mám obavu ohledně jeho sebe­ovládání. Santorum je obdivuhodný svou poctivostí a konzistencí názorů, ale je slabší v ekonomických otázkách. Romney je profík, ale nebudí žádné nadšení, ani u mě. Kohokoli z nich preferuji před Obamou, nyní však říkám: ať primárky pokračují.

 

06 sima archiv R08 2012 • Autor: Respekt
06 sima archiv R08 2012 • Autor: Respekt

Josef Šíma

rektor vysoké školy CEVRO Institut

Je zjevné, že z amerických volebních kampaní se stala jen rétorická cvičení a závody ve fundraisingu. Kde je Obamova změna?! Obě strany nabízejí stejně neudržitelnou politiku zadlužování a znehodnocování měny navíc doplněnou o agresivní (a nákladnou!) politiku zahraniční. Jen kongresman Ron Paul je jiný a díky svým neměnným celoživotním postojům se stal symbolem změny – prosazuje ideál omezené vlády otců zakladatelů, ideál odpolitizovaných peněz a vyrovnaného rozpočtu. Jen jemu se daří vracet do politických debat obsah, díky němu se o politiku začínají zajímat miliony mladých lidí znechucených stávajícím systémem, kdy velký byznys prorostl s politikou. Znáte jiného politika, kvůli kterému by lidé masově začali číst knihy, aby se více dozvěděli o ekonomii či historii? Ron Paul dává Americe šanci. Je to velmi vzdělaný muž a – jak mohu potvrdit po několika dnech s ním strávených – dobrý člověk.

06 weiss archiv R08 2012 • Autor: Respekt
06 weiss archiv R08 2012 • Autor: Respekt

Martin Weiss

novinář

Všichni ti, kdo v souboji vydrželi, trpí nějakým politickým defektem, který z nich dělá snadný terč. Mitt Romney zbohatl ve finančním sektoru, a někomu takovému veřejnost pár let po finanční krizi bude těžko nakloněna. Rick Santorum je příliš sociálně konzervativní. A Newt Gingrich je kariérní megaloman, který jen v málokom vzbuzuje přátelské pocity. Republikáni si stýskají, že mají ve svých řadách silnější osobnosti, které se bohužel rozhodly nekandidovat: bývalého floridského guvernéra Jeba Bushe, guvernéra státu Indiana Mitche Danielse či guvernéra New Jersey Chrise Christieho. Mě osobně by nejvíce bavilo sledovat Obamův souboj s posledně jmenovaným – tlouštíkem s prořízlými ústy, který srozumitelně formuluje své postoje, místo hledání polarizujících společenských témat se soustřeďuje na důležité problémy a nebojí se veřejných střetů s vlivnými zájmovými skupinami, jako jsou dnes odbory státních zaměstnanců.

06 jires archiv R08 2012 • Autor: Respekt
06 jires archiv R08 2012 • Autor: Respekt

Jan Jireš

ředitel Centra transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Institut

Letošní republikánské primárky jsou slabě obsazené, protože strana se zmítá v dlouhodobé personální a ideové krizi. Je vnitřně silně rozdělená a nachází se ve vleku extrémních postojů, které ještě za prezidenta Bushe hrály spíše okrajovou úlohu. Republikánům se proto nepodařilo využít prudkého poklesu popularity prezidenta Obamy. Několik republikánských těžkých vah, zejména guvernérů, se svou kandidaturou takticky čeká až na rok 2016. Jako Evropan bych v letošních volbách uvítal střet Obamy s Ronem Paulem, neboť by to donutilo americkou společnost k otevřené debatě a snad i k jasnému rozhodnutí o tom, jakou úlohu ve světě mají Spojené státy v následujících letech hrát, jaké mají mít zahraničněpolitické ambice, jak mají vypadat jejich vztahy s tradičními spojenci a zda nějaké spojence vůbec mají mít.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 8/2012 pod titulkem Anketa: Obama vs. republikánští kandidáti