Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Díry v české pokladně

To, co skutečně potřebujeme, je razantní
zlepšení managementu státní správy

44 A jaros R51 2012 • Autor: Respekt
44 A jaros R51 2012 • Autor: Respekt

Není to nijak neobvyklá situace. Vláda připravuje něco, co by mohlo být pro tuto zemi užitečné. Ale mlha kolem návrhu, jeho načasování i další okolnosti budí pochyby. Řeč je o návrhu na vznik ministerstva hospodářství, který se „narodil“ během poslední z rekonstrukcí Nečasovy vlády. Existuje nejeden důvod, abychom tento nápad považovali za užitečný. Stejně tak ale existují obavy z toho, zda jde o návrh domyšlený, zda bude dobře proveden a jestli přinese to, co by přinést mohl.

Proč?

Nejprve se zdálo, že jedním z hlavních důvodů pro návrh, který by měl vyústit ve spojení ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva dopravy, je neschopnost některých vládních stran najít ve svém kruhu osobnost, která by se osiřelých ministerstev ujala. Poté se objevila teze o úspornosti tohoto kroku.

Při minimálních kvalifikačních požadavcích na ministry, které nejen u nás léta panují, působí první důvod úsměvně. Druhý by našel spoustu sympatizantů. Možná ale ne úplně oprávněně. Jistě, úspora jednoho ministra zní zastáncům malého státu jako dobrý začátek, ovšem to, co naše země urgentně potřebuje, není vláda „chudší“ o jednoho nebo dva ministry. Potřebujeme především podstatně lépe fungující ministerstva i celou veřejnou správu. Ta je totiž jednou z hlavních brzd rozvoje této země.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].