Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: ministr Heger a operace od primáře

Vítáte návrh ministra Hegera, který dává pacientům možnost připlatit si za operaci od primáře?

JAN TRACHTA

06 trachta nemec R20 2012 • Autor: Respekt
06 trachta nemec R20 2012 • Autor: Respekt

dětský chirurg, působí v rámci projektu Lékaři bez hranic

Ano, návrh vítám, tak jako všechny kroky k větší transparentnosti a jasně nastaveným pravidlům. Víme, že někteří lékaři si za svou péči nechávají od pacientů neoficiálně platit. Klouzavý pohyb obálky doprovází pocity trapnosti, protože obě strany dělají něco, co se nemá. Lékař využívá zařízení a personál nemocnice, se kterou by se měl rozdělit, což nedělá. Pacie­nt chce nejlepší možnou péči, která by sice měla být samozřejmostí, ale rozdíl mezi schopnostmi lékařů je velký a primář či přednosta tím nejzkušenějším nebo velmi schopným bývá. Jenže je jeden, pacientů hodně a většina by chtěla právě k tomu nejlepšímu. Jak jinak to udělat, abychom se před sebou nemuseli stydět za tajné placení, a vzájemná domluva byla přesto možná?

LYDIE FIALOVÁ

06 lydie fialova archiv R20 • Autor: Respekt
06 lydie fialova archiv R20 • Autor: Respekt

lékařka, v současné době přednáší etiku na Univerzitě v Edinburghu

Ano i ne. S rozhodnutím souhlasím do té míry, nakolik se jedná o snahu skoncovat s úplatky lékařům. Domnívám se však, že na kvalitní zdravotní péči by měli mít nárok všichni občané a rozhodnutí, kdo bude pacienta operovat, by mělo být učiněno na základě zhodnocení závažnosti jeho stavu a obtížnosti výkonu – nikoli schopnosti platit něco navíc. Přestože v medicíně jsou důležité zkušenosti nabyté praxí, návrh automaticky předpokládá, že kvalita péče poskytované primářem je na významně vyšší úrovni než v případě ostatních lékařů. V tom případě by prioritou ministerstva mělo být spíše zajištění adekvátních kompetencí a profesních kvalit všech lékařů tak, aby pacienti mohli plně důvěřovat jejich schopnostem.

ZDENKA NĚMEČKOVÁ CRKVENJAŠ

06 crkvenjas stransky R20 2 • Autor: Respekt
06 crkvenjas stransky R20 2 • Autor: Respekt

primářka Popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava

Návrh jako takový je v zásadě v pořádku. Nicméně primárně nesmí ohrozit chod oddělení, což by se teoreticky mohlo stát. Odborník by se měl hlavně věnovat složitým případům, tudíž by neměl řešit třeba banální případy, za které si pacient zaplatí. Ministerstvo by navíc rozhodně nemělo určovat cenu operace nebo zákroku, za které si pacient připlatí, to by měl určovat trh podle nabídky a poptávky. Ministerstvo tímto krokem chce zabránit korupci ve zdravotnictví, ale myslím, že cena tak, jak je stanovená, tedy strop patnáct tisíc korun, korupci nezabrání, pokud se tedy nějaká děje, osobně s tím zkušenost nemám.

ZDENĚK MROZEK

06 zdenek mrozek archiv R20 • Autor: Respekt
06 zdenek mrozek archiv R20 • Autor: Respekt

viceprezident České lékařské komory

V návrhu připlatit si za práci konkrétně vybraného lékaře, případně primáře, je pro mě zatím mnoho nejasného. Bude možné si za lékaře připlatit v řádné provozní době nemocnice? Pokud ano, nebude to na úkor péče o jiné pacienty? Nebude zde snaha převést prakticky většinu práce kvalifikovaného lékaře do režimu placených služeb? Nebude omezena možnost ty „nejlepší“ – tedy placené lékaře – kontaktovat „běžným“ neplatícím pacientem? Nebude „normální“ pacient nakonec ošetřován jen lékaři ve výcviku? Ve zdravotnictví jde o práci celého týmu, budou pacienti platit i sestrám a dalšímu personálu? Obecně tuto iniciativu tedy vítám, ale podmínky musí být ještě přesněji definovány.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 20/2012 pod titulkem Anketa: ministr Heger a operace od primáře