Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Kdo z vás to je?

Příběh jednoho ze slov, která symbolizují rok 2011

Pokud hledáme slova, která loni ovládala českou veřejnou scénu, je prakticky nemožné minout termín „nepřizpůsobivý“. Jeho obliba v médiích vypadá v řeči čísel zhruba takto: v roce 1991 ho celostátní deníky tehdejšího Československa použily jen dvakrát, o deset let později už zaznělo stokrát častěji a loni se o „nepřizpůsobivých“ psalo v osmi stovkách článků. A vývoj zároveň zásadně proměnil jeho původní význam.

My máme jasno

Koncem září přistál Radě pro rozhlasové a televizní vysílání ve schránce rozzlobený dopis, podepsaný šéfkou Českého helsinského výboru Annou Šabatovou a novinářem Petrem Uhlem. „Česká televize a další média se tím, že nekriticky převzala pojem ‚nepřizpůsobiví‘, zásadním způsobem podílejí na stigmatizaci Romů a posilování předsudků vůči nim,“ stálo ve stížnosti. Autory rozčílilo zejména jeho nadužívání bez jakéhokoli odstupu. 

Šabatová a Uhl žádali Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o přezkoumání, zda podněcováním nenávisti nedochází k porušení trestního zákona. Ta rozhodla, že zákon porušen nebyl, přesto stížnost předali Radě České televize. ČT se slovy svého právního zástupce Michala Heldenburga ohradila, že postupuje v souladu s „obecným vnímáním konkrétní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].