Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Rok 2012 nebudí podle nejrůznějších prognóz optimistická očekávání. Co od něj očekáváte vy?

Petr Šabata

šéfredaktor Hospodářských novin

Odhaduji, že nás čeká těžký, ale i zajímavý rok 2012. Očekávám, že bude neblaze poznamenaný zhoršující se kondicí ekonomiky v Česku, v Evropě i ve světě. Obávám se, že čeští ani evropští politici nezvládnou situaci dobře. Doufám, že se ekonomická mizerie nepromění v sociální nepokoje nebo v ještě horší konflikty. Předpokládám, že silní využijí krize jako příležitosti. A věřím, že silní nezapomenou na slabé.

 

HELENA ČACKÁ

členka Burzovní komory

Je pravda, že řada lidí je zklamaná z vývoje ve společnosti, očekávají se ekonomicky ne příliš příznivé roky, ale očekávání velmi záleží na úhlu pohledu a na tom, jak je člověk zaměřen. Pokud ale vedle vnějšího materiálního světa člověk vnímá i vnitřní, řekněme, duchovní rozměr svého života, nemohou jej nepříznivé prognózy výrazně negativně zasáhnout. Strávila jsem na podzim tři týdny v Tibetu a mohla srovnávat život lidí v Tibetu plném čínských vojáků s tím, jak žijeme tady v Čechách. Má očekávání do roku 2012 jsou stále optimistická a věřím, že lze zlepšit i morální profil společnosti, pokud vsadíme na své lepší já v každém z nás.

 

MIROSLAV PETŘÍČEK

filozof

Nechci se vystavovat zklamáním, a proto od příštího roku raději příliš nečekám. Přál bych si sice návrat zdravého rozumu do správy věcí veřejných, ale to je zjevně nerealistické. Potěšilo by mne, kdyby nebyl přijat nový vysokoškolský zákon, protože je nedomyšlený. A vůbec si obecně myslím, že stát by mohl přestat překážet tam, kde si lidé dovedou poradit sami. Rád bych choval naději, že směnná hodnota věcí bude zase nějak souviset s jejich hodnotou užitnou, že nebude význam živé kultury třeba dokazovat čísly a že se inovace nebude zaměňovat s tvořivostí a objevováním. Z čehož všeho mi ale vychází, že nejlépe je očekávat, že se stane něco nečekaného.

 

Tania le Moigne

ředitelka české pobočky Googlu

Očekávání většinou přinášejí zklamání. Takže neočekávám nic. Rozhodla jsem se však, že příští rok bude dobrý, takže dobrý prostě bude. Udělám pro to maximum. A zkusím být trpělivá.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 1/2012 pod titulkem Anketa: Rok 2012 nebudí podle nejrůznějších prognóz optimistická očekávání. Co od něj očekáváte vy?