Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Období nedostatku

Povodně, sucha a neúroda, které jsme zažili v posledních dvou letech, se mohou projevovat mimo jiné i nepokoji v arabském světě. Začíná éra „kolísavého nedostatku“?

Na podzim minulého roku zdražila rajčata v Káhiře více než patnáctkrát a pak zlevnila zhruba na trojnásobek původní ceny, takže místní lidé začali hovořit o rajčatech jako o „bláznech“. Jenže do toho stoupaly rovněž ceny mouky a bavlny. Egypťané používají rajčata do většiny jídel – podobně jako Filipínci pálivé papričky, jejichž cena nedávno vzrostla zhruba sedmkrát –, takže „bláznivá rajčata“ se dotkla doopravdy každého.

Zdražení rajčat zavinila neúroda způsobená horkem a spekulace na jejich nedostatek. Na ceně obilí se podepsaly vlny vedra v Rusku a biopaliva v USA, kde kukuřice pro výrobu bioetanolu vytlačuje z půdy potravinářské plodiny. Za bavlnu se platí víc kvůli potížím se zavlažováním a vzrůstající čínské poptávce. Svůj podíl na letošních arabských, v podstatě hladových bouřích tak má klima, spekulace i zvyšující se spotřeba.

Nedávno jsme byli svědky obrovských povodní v Austrálii, po nichž udeřil cyklon Yasi, a katastrofické sněhové bouře v USA. Ještě si pamatujeme nezvykle chladnou zimu 2009/2010 následovanou v létě ničivými požáry tajgy v Rusku a tamní neúrodou. Jaké bude letošní léto? Přijde zase vedro a neúroda, načež vypuknou ještě horší hladové bouře, anebo bylo počasí uplynulých dvou let jen nějakou divnou anomálií?

Nejsilnější La Niña od roku 1917

Zhruba jednou za deset let se v Pacifiku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].