Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Tričko s duší

Cesta k osvobození českého cyklisty z barevného dresu

Obě studovaly ve velkých městech v zahraničí a obě si odsud přinesly nazpátek stejnou inspiraci. A sice chuť pokusit se na vlastní pěst o proměnu mnohdy stále ještě stísněného prostoru českého hlavního města v přátelskou a zábavnou zónu. Módní návrhářky Eliška a Dagmar Mertovy na to jdou přes oděvy: pod značkou Segrasegra začaly šít s použitím originálních materiálů (třeba cyklistických duší) oblečení pro pár stovek Pražanů, kteří dnes jezdí po městě na kole.

Imperativem je vysvobození městských cyklistů z pestrobarevných sportovních dresů: modely jsou tedy natolik univerzální, že zákazníci mohou bez potíží přesedlat z bicyklu rovnou do kanceláře či do kavárny. Pomalu rostoucí komunitu ovšem musí doplňovat spolehlivá jistota. A tou se stal třeba velký prodejce sendvičů Crocodille, který podle osobitých návrhů obou sester začal oblékat své zaměstnance.

Svítící rukáv

„I banální pracovní kombinéza či cyklistické tričko mohou být originální a neměli byste se za ně stydět,“ říká za obě sestry Eliška Mertová (26). Vedle nejrůznějších reflexních obrázků sedel či řídítek ovšem jejich produkce funguje především prakticky. Na zádech bundy s kapucí je třeba všitý omyvatelný pruh z gumy chránící před cákanci, kapsy jsou posunuty dozadu a triko s dolním gumovým proužkem se nevyhrne ani při divočejší jízdě. Vedle vysloveně sportovního oblečení šijí na kolo i saka či kostýmky – jsou ale ozdobené reflexními pásky či černou gumou z duší. „Cyklistická guma se prostě stala naší značkou,“ usmívá se Eliška.

Na začátku podnikání v oblasti zvané autorská móda a vtělené do zájmu o městskou cyklistiku stály zážitky z dětství. Matka šila sestrám originální šaty a otec zase s oblibou vyrážel s celou rodinou na kolech do přírody. „Máma nás naučila vnímat šaty jako něco dobrodružného a po otci nám zůstala cyklistika,“ říká Dagmar Mertová (29). S touto výbavou obě vystudovaly obor propagačního výtvarnictví na pražské Holarce a Dagmar si později přidala grafický design. Eliška v současnosti studuje módní návrhářství. „Na stáži v Berlíně jsem zažila, jak je skvělé, když lidé žijí venku a s gustem si to užívají. A potom ta jejich skvělá streetová móda,“ říká Eliška Mertová.

Sestra zažila podobnou „iniciaci“ ve Finsku a v roce 2006 se společně rozhodly své zážitky přenést do Prahy. Začaly s tričky, po úspěchu mezi kamarády přibyly kalhoty, bundy, mikiny a společenské oděvy. Měsíčně jich na dvou kufříkových šicích strojích ušijí několik desítek a v cenách zhruba od tisíce do tří tisíc je dodávají hlavně do obchodů s mladou autorskou módou či šperky nebo keramikou, jako jsou Pour Pour či Hard-de-Core a Parazite. „Musely jsme se naučit šít, nejsme žádné profesionální švadleny,“ říká Eliška. Podařilo se a ateliér dnes má stálé zákazníky, kteří zde svoji garderobu pravidelně doplňují.

Autorské „kusy“ se v posledních letech objevují na pražské přehlídce Design Blok a pomalu pronikají do širšího povědomí. V tričkách Segrasegra jezdí na kole například pražský lídr TOP 09 Zdeněk Tůma. „Já osobně bych si to do práce na sebe nevzal, ale jsou to hodně zajímavé věci,“ hodnotí produkci zdrženlivě někdejší primátorský kandidát.

V rámci spolupráce s výrobcem pracovních oděvů Dafné pak obě sestry navrhují komplety například pro řidiče aut se zbožím z Crocodillu a návrhy oblečení pro obsluhu sítě bageterií Boulevard. „Dokonce i ty mohou být originální s nádechem současné módy,“ říká Eliška Mertová. Do budoucna plánují nakoupit profesionální šicí stroje a najmout švadleny. „Rády bychom začaly vyrábět i cyklistické doplňky jako třeba tašky na záda, peněženky nebo elektronické oděvy. Cyklisté by prostě klepli na rukáv a ten by se rozsvítil,“ plánuje budoucnost Eliška Mertová. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].