Na první pohled je jasné, že Soňa Dubná toho ve své kuchyni v poslední době moc neuvařila. Kuchyňské lince dominuje mikroskop, odstředivka určená k oddělování mikrobů a desítky lahviček s roztoky. Vystudovaná veterinářka se zkušenostmi z francouzské univerzity se už léta zabývá hledáním látek, které by zabránily nemoci zvané včelí mor decimovat populaci tohoto užitečného hmyzu po celé Evropě. Není to žádná okrajová záležitost. Vymírání včel v posledních letech neznervózňuje jen vědce. Zabývají se jím vlády mnoha zemí světa, které do ochrany živočicha, na němž do velké míry závisí úspěch současného modelu zemědělství, investují miliardové sumy.
35A_cudlin_R07_2011_s.jpg „Na to, co dělám, nepotřebujete být žádný génius,“ říká energická dáma uprostřed své kuchyňské laboratoře. „Stačí, když máte trpělivost hledat ty správné látky a zkoušet, jestli zaberou.“ Soňa Dubná tuhle trpělivost má. Díky tomu objevila čtyři nové typy mikroorganismů, které v laboratorních podmínkách proti včelímu moru velmi účinně fungují. Svůj objev už úspěšně prezentovala minulý rok na prestižní včelařské konferenci ve francouzském Montpellieru, připravila k patentování, a pokud se jí podaří látky lépe popsat a otestovat na včelách, ocitne se jen krůček od výroby levné a účinné protilátky, která pomůže včelám decimující chorobu přestát. Jenomže s dotažením vlastních výzkumů má teď paní Dubná problém. Z…
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin: