Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Mariáš hrajeme solidní

České hráče mariáše dostihla minulý týden neradostná zpráva. Po sto letech končí kolínské tiskárny výrobu slavných jednohlavých karet – mariášek. Nevyplatí se, karty z asijské produkce jsou levnější. Podle mnohých znalců ovšem při hře zdaleka nekloužou tak dobře jako kolínské listy. Jedním z vášnivých mariášníků je i vysoký bruselský úředník, šéf kabinetu generálního tajemníka Rady EU Marek Mora.

Máte zásoby?

Mám. Takových pět balíčků určitě. I když upřímně řečeno, nevím vlastně, jestli už to není nějaká Asie. Na žaludském esu kolínských karet bývala značka OTK a to tyhle, myslím, nemají. Teď v pátek jedu poprvé od Nového roku domů na dovolenou. Plánuju zajet do Blatné, odkud pocházím, a půjdu si večer zahrát, tak se podívám.

Kolínské karty prý kloužou nejlíp.

Tohle je trochu složitější. Ono těch kolínských bylo víc druhů, světle modré kárované, pak šedohnědé s koníčkem… Každé vždycky klouzaly trošku jinak, třeba ty kárované líp, jenže se zase dřív ohrály. Všechno má svoje pro a proti.

Coby evropský úředník jste zcestovalý. Hraje se s těmihle kartami ještě jinde než u nás?

Viděl jsem je málokde. Třeba když Němci hrají skat, používají většinou dvouhlavé. Ostatně i u nás najdete rozdíly, v Čechách se hraje mariáš s jednohlavými, na Moravě spíš s dvouhlavými. Říká se, že hra pochází z Francie a vstřebala nějaké německé vlivy. Nikde jinde než u nás jsem ji neviděl hrát.

V Bruselu si tedy nezahrajete.

Bohužel. To je jedna z největších daní, kterou za tuhle práci platím. Proto se tak těším domů.

Máte stálou partu?

No, v Blatný je hospoda, kde se říká „V prdeli“, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].