Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Má pravdu ministr Alexandr Vondra, když říká, že na ozvučení českého předsednictví EU a práce s tím spojené se nedala vypsat veřejná soutěž?

ELIŠKA WAGNEROVÁ

soudkyně Ústavního soudu

Časové souvislosti této akce znám jen z médií. Nedostatek znalostí faktů mi brání, abych hodnotila. Obecně snad lze uvést, že jde-li o velkou a drahou zakázku a z časových důvodů nelze vypsat veřejnou soutěž, je žádoucí postupovat o to úzkostlivěji při sjednávání její ceny. Nabízený návrh ceny lze například nechat posoudit odborníkem nebo je možné informovat se u několika poskytovatelů požadovaných služeb na jejich možnosti a na nabízené ceny, a tímto způsobem konečnou cenu objektivizovat.

MARTIN KAMENÍK

občanské sdružení Oživení

Obecně pan ministr pravdu nemá. Veřejnou soutěž lze vypsat prakticky na každou veřejnou zakázku, až na výjimky dané zákonem. Pořízení audiovizuálních služeb pro české předsednictví tam určitě nepatří, jelikož tyto služby nejsou na trhu ničím výjimečným a Úřadu vlády nic nebránilo vypsat řádnou otevřenou soutěž. Panu ministrovi lze dát částečně za pravdu v tom, že Úřad vlády mohl být v časové tísni, a proto využil zákonnou výjimku a zadal zakázku bez soutěže jedné firmě. V takovém případě je však na vině manažerské selhání při přípravě předsednictví.

KAMIL JANKOVSKÝ

ministr pro místní rozvoj

Na položenou otázku bohužel nedokážu jednoznačně odpovědět. V současné době mám pouze informace z médií. Zákon o veřejných zakázkách ukládá veřejnému zadavateli až na výjimky soutěžit všechny služby, tedy i služby týkající se ozvučení. Ovšem zákon zná a pamatuje i na situace, kdy zadavatel soutěžit nemusí. Bez detailní znalosti podmínek plnění či okolností na relevantním trhu nedokážu říct, zda tomu tak bylo i v tomto případě. Navíc je tento případ v šetření, takže počkejme na jeho výsledky.

DAVID ONDRÁČKA

ředitel Transparency International ČR

Ne, časová tíseň je výmluva a na trhu byly další firmy schopné zakázku realizovat. Bez soutěže neznáme tržní cenu a otázky o možném předražení jsou namístě. Ministr nese odpovědnost za svůj úřad a systém veřejných zakázek. Nešlo o drobné nákupy, ale stamiliony z veřejných peněz. Kauza se začíná zametat pod koberec a je snaha ji odmlčet a přebít novými příběhy. Vysvětlení všech okolností a konkrétní odpovědi na výsledky ministerské kontroly musí přijít. A čekat na vyšetření policií je alibismus, bude to trvat dlouhé týdny a výsledek také přijít nemusí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2011 pod titulkem Anketa: Má pravdu ministr Alexandr Vondra, když říká, že na ozvučení českého předsednictví EU a práce s tím spojené se nedala vypsat veřejná soutěž?