Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Redakce, Speciál

Záhada jednoho faxu

V jedné z kanceláří Respektu visí na zdi zažloutlá kopie starého faxu od Václava Havla (vidíte jej na vedlejším obrázku). Prodělala jistou peripetii – fax byl napřed uložený mezi jinými papíry na recepci. Tam ho jeden z redaktorů našel a udělal si kopii v obavě, že vzkaz na faxovém papíře vybledne. Pak se Respekt stěhoval, fax definitivně zmizel a zmíněná kopie ležela dlouho na stole u okna, kde zežloutla.

V čase přípravy tohoto zvláštního vydání jsme si na Havlův příjemný vzkaz vzpomněli a začali se dohadovat, zda jej máme, nebo nemáme uveřejnit. Někdo říkal, že bychom se neměli chlubit, jiní oponovali, že jde o vzpomínku, kterou bychom si neměli nechat jen pro sebe. Druhý názor zvítězil.

Pak ale vyvstal problém – jak se vlastně fax se skvělou Havlovou referencí v redakci objevil? Moc nepomáhá Havlův dovětek, že jde o vyjádření k 10. výročí Respektu plus datum 20. 5. 2003. Desáté výročí založení Respektu bylo totiž už v roce 1999, kdy také Respekt vydal zvláštní přílohu (a bez Havlova vyjádření). Fax byl poslaný z hlavičkového papíru „Václav Havel“, v místě označení faxového telefonu je ale značka MZV ČR AMER, což by mělo značit české velvyslanectví ve Washingtonu. Vzkaz byl ale psán v čase, kdy už Havel nebyl prezident.

Nahoře je nadepsáno jméno Zbyněk P., tedy Zbyněk Petráček, náš tehdejší kolega, jehož zřejmě personál ambasády jako novináře píšícího o zahraničí znal z Respektu nejlépe. Zbyněk už si dnes ale na fax nepamatuje, stejně jako nikdo z nynějších redaktorů Respektu. Tehdejší šéfredaktor Tomáš Němeček také neví, jak Havlův vzkaz vznikl. Prý mohlo jít o jednu z referencí, které si tehdy časopis vyjednávající o vstupu investora u významných lidí obstarával, nebo se jednalo o exprezidentovu reakci na nějaký spor, jež tehdy náš časopis vedl (tomu by napovídala formulace). Proč ale Havlova poznámka o desátém výročí? Kdo ví, i Respekt ale tehdy jednal s bývalým prezidentem přes prostředníky a možná šlo o nedorozumění.

To už však není podstatné. Každopádně i dnes jsme potěšeni tím, co na zažloutlém papíru stojí.

Wakhan Thanka s námi!

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 53/2011 pod titulkem Záhada jednoho faxu