Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

O islámu si ještě promluvíme

Zákaz debaty „o nebezpečí islamizace“ vyvolal strach o akademické svobody

Přednášková místnost pro sto padesát lidí byla přichystaná a student David Rektorys se už začínal těšit, že dlouho připravovaná a podle očekávání bouřlivá diskuse konečně propukne. Se svými kolegy na Vysoké škole ekonomické (VŠE) se ještě před prázdninami shodli, že by chtěli do poklidného akademického prostředí školy vnést trochu rozruchu prostřednictvím veřejných debat o vyhrocených společenských tématech. Přichystali tedy sérii diskusí, z nichž hned první nesla poněkud sugerující název Nebezpečí islamizace v ČR. Konat se měla minulé pondělí, jenomže nekonala.

Jen pár hodin před začátkem lidé z vedení školy Davidu Rektorysovi zavolali, že akce se nesmí uskutečnit. Hosté pozvaní do debatního panelu se totiž rekrutovali z ostrých amatérských kritiků islámu a muslimů. Vedení školy na poslední chvíli poznalo, že debatě hrozí jednostrannost hraničící s protináboženským štvaním, a akci odmítlo povolit. Studenti nestihli sehnat náhradní prostory mimo školu, museli debatu odpískat a teď jsou přirozeně naštvaní. „Politická korektnost“ podle nich zase zvítězila nad svobodou slova, která by zvlášť na akademické půdě měla mít maximální prostor. Zastánci zákazu naproti tomu školu chválí za to, že odmítla posvětit jednostrannou protimuslimskou propagandu.

„Beru, že hosty do debaty jsme vybrali hodně jednostranně. Mohla za to i naše nezkušenost,“ uznává hlavní organizátor zrušené akce Rektorys. Jeho studentský spolek nazvaný Cashflow totiž až doposud na škole organizoval především debaty s lidmi z investičního byznysu. Pokus pustit se do jiných než ekonomických témat tedy pro studenty znamenal vydat se na dosud neznámé pole. Shodli se na tom, že jedním z hostů na téma nebezpečí islamizace má být poradce premiéra pro lidská práva Roman Joch, který varuje před „radikálním křídlem evropských muslimů“, proti nimž má Evropa „tvrdě zakročit“.

Potom už ale studenty nikdo další nenapadl. Tak začal Rektorys na internetu pátrat po lidech, kteří názorově souzněli s jeho osobními obavami z radikálních muslimů a jejich ideologie. Narazil přitom na stránky aktivisty Valentina Kusáka, bojovníka proti výstavbě mešit na území Česka. Kusák pak Rektorysovi ochotně doporučil další dva hosty: bývalou konvertitku k islámu Béatrici Radosu a „odborníka na islám“ Martina Konvičku z Jihočeské univerzity. Právě ten měl dodat debatě odborný nadhled, což se ale později ukázalo jako chybný předpoklad. Konvička je svou odborností entomolog, islám studuje jako vášnivý amatér a podobně jako Kusák nebo Radosa považuje všechny muslimy za nebezpečné lidi indoktrinované zhoubnou náboženskou ideologií. Tohle zjištění ale nebylo pro Rektoryse dostatečným důvodem, proč na skladbě hostů pro chystanou debatu něco měnit. Jak sám říká, spíš než o korektní vědeckou vyváženost mu šlo o to, aby v debatě zazněly ostré názory. „Mohli pak oponovat lidé z publika,“ dodává s tím, že zatím organizoval nekonfliktní debaty vždy jen s jedním hostem.

Představa protiislámské bojůvky na půdě vysoké školy však vzbudila odpor. Proti debatě se ozval například orientalista Bronislav Ostřanský z Akademie věd ČR, který rektorovi VŠE napsal veřejný dopis, v němž varoval před „šířením nenávisti za pomoci všemožných demagogických prostředků“. „Tihle lidé na muslimy jenom agresivně útočí a tomu by vysoká škola neměla poskytovat prostor,“ vysvětluje Ostřanský. Za pravdu mu nakonec dala i koordinátorka studentských aktivit na VŠE Savina Finardi a po konzultaci s vedením školy přípravy k debatě zastavila.

Opatrnost především

Je to poprvé, co takhle vyhrocenou situaci musela řešit, a sama uznává, že zákaz na poslední chvíli byl na hraně. „Škola by neměla podporovat černobílé vidění světa,“ vysvětluje, proč se nakonec sama přiklonila k zákazu. Podobná opatrnost patří na českých univerzitách spíše ke standardu. Před deseti lety například Filozofická fakulta UK zrušila politologické semináře o extremismu, kam vyučující zval zástupce anarchistů a pravicových extremistů, aby s nimi studenti mohli diskutovat. Školy se také brání tomu, aby v předvolebním období na jejich půdě vystupovali zástupci politických stran v obavě před jednostrannou politickou propagandou (ačkoli v zemích na západ od nás dostávají politici i před volbami na školách prostor).  

Nad rozhodnutím VŠE dnes každopádně kroutí hlavou nejen studenti nebo protiislámští aktivisté. I vedoucí odboru vysokých škol ministerstva školství a bývalý studentský předák Jiří Nantl si myslí, že VŠE měla nechat debatu proběhnout. „Ten zákaz působí jako zbytečná preventivní cenzura,“ říká muž, který se ve své disertační práci zabývá analýzou akademických svobod. Problém by podle něj byl, kdyby protiislámští aktivisté dostávali na škole prostor každý měsíc a nikdo jim neoponoval. Jedno jejich vystoupení ale není na škodu. „Naslouchali by jim přece dospělí inteligentní lidé,“ dodává Nantl. David Rektorys teď chystá na listopad novou debatu, a aby předešel výtkám z jednostrannosti, chce pozvat i jednoho skutečného islamologa. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2011 pod titulkem O islámu si ještě promluvíme