Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

DOMY Z GUMY (A KARTONU)

RESPEKT 20/2011

Článek je psán pro laickou veřejnost a rovněž oslovení experti z ČVUT Praha a VUT Brno nejsou specialisté na recyklované materiály. V našem, především dopravním, stavitelství se přitom druhotné a recyklované materiály začaly používat daleko dříve než v jiných státech Evropy. A jsou to zejména projekční, konzultační a stavební firmy, které běžně do svých projektů druhotné a recyklované materiály zapracovávají.

Příklady, které uvádíte v článku, mohou snížit objem odpadů ukládaných na skládky o jednotky procent. V dopravním stavitelství se zpracovávají desítky procent vyprodukovaných odpadů a tento trend neustále roste. Používání drcené gumy z pneumatik do asfaltů má jen zanedbatelný význam v celkovém množství. Použití slisovaných pneumatik přímo do zemního tělesa však může snížit objem pneumatik ukládaných na skládku skutečně významně.

Vítězslav Herle

BITVA O ŠUMAVU

RESPEKT 20/2011

Tato bitva je nám stále prezentována jenom jednostranně (viz rozhovor s prof. Fantou). Pan Šůra sděluje pocity paní Hrdličkové, kterou Hnutí Duha  zavedlo do míst ponechaných bez zásahů samo sobě. Taková místa jsou výjimečná.

Skutečností je celý hřeben od Luzného po Březník, kde v Bavorském národním parku po 20 let nevyrostlo kromě borůvek vůbec nic. Výraz jedem napuštěné lapače zní hrůzostrašně, ale je to jedna z forem, jak zabít nalákaného kůrovce, aniž by byly poškozeny jiné organismy. Nedělá se to samoúčelně, protože kůrovcovou kalamitou jsou již napadeny hospodářské lesy u nás i v zahraničí. Nejde již jen o Šumavu. Při jednání v klášteře Schlägl bylo při mezivládním jednání minulý týden dohodnuto, že česká strana zaplatí bavorské vládě za škody způsobené náletem šumavského kůrovce zatím 20 milionů korun. Moc bych prosil, aby místo jednostranných propagandistických článků iniciovaných Hnutím Duha uspořádala vaše redakce panelovou diskusi, kde budou zastoupeni vědci, lesníci i správa parku Šumava. Nejsou to jen spory mezi správou a vědci, ale i mezi vědci samými, protože tento problém není jednoduchý.

Ing. Ivan Jablonský

 

 

RESPEKT NA DOTEK

Nejdříve jsem si říkal, že vám své postřehy napíšu až po přečtení jednoho či dvou čísel, ale když jsem dnes ráno otevřel RESPEKT podruhé, nedá mi to. Musím vás vážně pochválit! Je to z českých časopisů zatím nejpříjemnější koncept na nerušené čtení. Krásná a jednoduchá grafika nerozptyluje, rychlost, svižnost aplikace i na iPadu 1. Pár drobností vidím, ale počkám si aspoň dvě čísla pro hlubší hodnocení. Osobně bych to srovnal s magazínem Popular Science, se kterým vás dávám na vrchol toho, co je na iPadu k mání! Bravo a děkuji!

Denis Tomáš

OPRAVA

V minulém čísle v článku Jak zachránit Slavii jsme nepřesně uvedli, že firma podnikatele Tomáše Paclíka se v 90. letech pohybovala v divokém byznysu s lehkými topnými oleji (LTO). Ve skutečnosti se sám Tomáš Paclík na obchodování s LTO nepodílel. Úzce však spolupracoval s lidmi, kteří na obchodech s LTO zbohatli a byli v souvislosti s tím odsouzeni.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].