Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Vědci stále prodlužují délku lidského života. Má o to člověk stát?

anketa_b_n.jpgPavel Rychetský

předseda Ústavního soudu

Lidský život je nejcennějším darem, ale musí jít o žití plnohodnotné, a nikoli pouze o biologické přežívání.

 

anketa_d_n.jpgKvěta Fialová

herečka

Je o co stát, když žijete krásným životem. Jestli ale sedíte ve vězení a někoho jste zabil, pak je lepší, když umřete. Když pomáháte lidem, pak má smysl žít dlouho.

 

anketa_a_n.jpgMarie Goldmannová

lékařka

Vědci hledají léčbu chorob, které by nám jinak znemožnily „dočkat se plnosti svého života“. Jeho absolutní délka je však „naprogramována“ lidskému druhu geneticky a možná se blížíme k její horní hranici. Pokud se tedy vědě podaří přidat život našim dnům, bude to dobře. Pokud se však soustředíme na přidávání dnů navíc za cenu heroických výkonů medicíny, jejichž výsledkem by bylo pouhé prodloužení bazálních životních funkcí za cenu závislosti na přístrojích, pak se možná míjíme s tím nejdůležitějším, tedy s klidným přijetím smrti jako přirozené součásti lidského života.

 

anketa_c_n.jpgJiřina Šiklová

socioložka

Profesor Vondráček, slavný psychiatr, říkával: Přidejme život k létům, nejen léta k životu. Ale i to se stalo, my starší lidé jsme z hlediska zdravotního stavu  jakoby o deset let zdravější, než ještě byli naši dědové a babičky. Nemáme ale před sebou ještě vzor – model hezkého stárnutí, a tak přestože se život prodloužil, často nevíme, čím naplnit toto „přidané“ období. Úkolem dnešní generace starých je žít tak, aby ti mladší viděli, že i v této fázi života lidé jsou a mohou být spokojeni. Tak se, my staří, o to snažme a pořád si na něco nestěžujme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 16/2011 pod titulkem Anketa: Vědci stále prodlužují délku lidského života. Má o to člověk stát?