Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Mezi nadějí a al-Káidou

Sýrie a Jemen nabízejí rozdílný pohled na arabskou revoluci

Cesta ze Sýrie do Jordánska nevypadá jen jako cesta v prostoru, ale i v čase. Něco jako překročení hranice mezi Českem a Německem před pětadvaceti lety. Najednou se zlepší silnice, chování a vybavení celníků, přibude úsměvů prodavačů a západního zboží, které leží na jejich pultech. Sýrie zkrátka i ve srovnání se svým nijak bohatým a svobodným jižním sousedem vypadá už na první pohled jako země, která má – obligátně řečeno – problém. Tím je jeden z nejbrutálnějších režimů na světě. Teď se ale stalo to, co si hodně lidí na Blízkém východě i mimo něj přeje – vlna demonstrací se přelila do Sýrie a v posledních dvou týdnech zesílila.

Syn svého otce

Kromě všudypřítomné Libye jsou Sýrie a Jemen nejdůležitější země, kde nejvíc pučí arabská revoluce. V Sýrii se konalo několik demonstrací ve městech na jihu a severu země. Vláda na to reaguje velmi tvrdě – střelbou do lidí, což nepřežila podle odhadů už stovka demonstrantů. Další protesty vypukly poté, co policie ve městě Derá na jihu Sýrie pozatýkala skupinu školáků, kteří čmárali po zdi protivládní hesla.

V hlavním městě Damašku se zatím protestuje minimálně a experti se tomu nediví.

Vládní baasistická strana, která drží absolutní moc od začátku sedmdesátých let, má v hlavním městě tradičně nejsilnější pozici. Kmenově a klanově rozdrobený stát ovládl v roce v roce 1970…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].