Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Inteligentní svršky

Na sjezdovce. Frčim z kopce. Rychlost 32,34 kilometru za hodinu. Tachometr mám před sebou. Jo, na brejlích. Ne, nekecám. Jedu jihojihozápadně. Majk je za muldou, Bob je před muldou, vidím to na mapce. Na brejlích mám taky displej mobilu. Volá máma. Ahoj, mami. Ne, neudělal. Nemůžu, frčim z kopce. Ne, není mi zima. Podvlíkačky jsou rozžhavený. Jo, mami, tohle je svět viděný chytrými lyžařskými brýlemi s integrovanou GPS. Oblečení a doplňky s integrovanými technologiemi se totiž právě nosí. V zimě i ty s integrovaným topením.

Jestli si pod tím někdo představí helmu na snowboard, co má uvnitř sluchátka, tak je nudař, protože to už je teď jako pravěk. Dnešní WT (wearable technologies čili technologie pro nošení) jsou, řeklo by se, o něčem úplně jiném. Člověk je s nimi lepší a chytřejší. Aspoň dokud se nesvleče.

Jednou z novinek jsou právě lyžařské brýle Transcend za necelých 500 dolarů: mají GPS a maličkatý displej kousek od nosu, kde lyžař za jízdy sleduje, jakou jede rychlostí. Brýle si pamatují časy za jednotlivé jízdy, takže může pak sám se sebou závodit, případně porovnávat s Bobem a Majkem. Displej mobilu, který by se ukazoval rovněž v zorném poli, bude údajně další krok. Samozřejmě pokud chce člověk Boba usadit jednou provždy, je potřeba na sebe hodit ještě taky bundu s integrovanou kamerou. S tou se člověk natáčí, jak skotačí na muldách, a může to přes telefon posílat dokonce v přímém přenosu.

I vyhřívané podvlíkačky už asi existují, co ovšem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].