Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Krásné netechnické ztráty

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

O soukromé armádě či policii firmy ČEZ se teď všude píše horem dolem, tak se na té vlně zájmu také přiživím. Líbí se mi ten název NTZ – odbor netechnických ztrát, je to jakýsi symptom doby, je to záležitost výmluvná, orwellovská.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Zpráva z Černé kroniky:

V bytě Josefa Vomáčky na Žižkově došlo k netechnické ztrátě televizoru, elektroniky a šperků. Dveře od bytu byly otevřeny netechnicky za použití mnemotechnické pomůcky…
Občanka Jaroslava Kropáčková nahlásila netechnickou ztrátu obsahu kabelky. Je tu ale stále ještě možnost, že ztráta dokladů, klíčů a cenností byla technická: Kropáčková se po cestě z práce opila, obsah kabelky vysypala, nevšimla si toho nebo na to zapomněla.

Jednou z výhod toho, že většinu agendy ozbrojených komand ČEZ by měla převzít Policie ČR, je to, že v policii se oddělení pořád jmenují normálně. Disponuje oddělením vražd, nikoli netechnických úmrtí, a pochopitelně také oddělením krádeží či vloupání. Ten název ovšem asi přesně vystihuje tu hranu zákona, na které se ostří hoši z ČEZ pohybují. Kdyby se to jmenovalo oddělení pro odhalení krádeží elektřiny, bylo by jasné, že taková agenda patří policii.

Zdá se mi též docela dojemné, že jednou z hlavních PR zbraní ČEZ je užitečnost firmy v odhalování nelegálních pěstíren marihuany. Na rostoucí konopí se sice intenzivně svítí, ale starost elektrárenské firmy o drogovou problematiku mi připadá opravdu dojemná.

● Leckdo se u nás či ve světě zabývá tím, jestli eurozóna přežije dluhovou či fiskální krizi. Zatím však vlna pochybností kolem Řecka, případně Španělska a Portugalska oslabuje euro. Jenže slabší euro je nepochybně něco, co Evropa a její exportéři přesně potřebují.

Odchod kterékoli země z eurozóny je extrémně nepravděpodobný. Ale i kdyby. Představme si to na dolaru. Kdyby se od „dolarové zóny“ odpoutal stát New Hampshire, mluvil by někdo o rozpadu dolaru? A kdyby se odpoutala Florida, dolar by se trochu zatřásl, ale určitě by přežil.

Otázkou ovšem je, co to je „přežití“. Ono to přece jen není tak „nulojedničkové“ jako s živou bytostí. Pokud to bude tak, že Řecku bude v problémech asistovat MMF, je to pro prestiž Evropy z celosvětového pohledu taková rána, že dotaz na to, jestli eurozóna „normálně žije“, nemusí být od věci.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 6/2010 pod titulkem Krásné netechnické ztráty