Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Všechny prezidentovy trable

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Co si nejčtenější komentátoři myslí o Baracku Obamovi

Před rokem Baracka Obamu přirovnávali k vizionářům, jako byl John F. Kennedy a Franklin D. Roosevelt. A dnes? Jeden z účastníků nedávného ekonomického fóra v Davosu, prominentní editor Financial Times, Lionel Barber říká, že v kuloárech Davosu zní zcela jiné přirovnání: Není Obama spíše jako naivní a bezradný Jimmy Carter?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Americký prezident Barack Obama nemusí být v Davosu ani číst americké noviny, aby pochopil, že charisma přestalo působit: jeho popularita dramaticky poklesla a 62 procent Američanů si myslí, že země se ubírá špatným směrem. Minulý týden přednesl dlouho očekávaný projev o stavu země, v němž si přiznal některé chyby, které voliči potrestali ztrátou demokratické většiny v Senátu. A opět se předvedl jako skvělý řečník, který zabojoval o srdce Američanů. Získat si znovu jejich důvěru však bude tentokrát mnohem těžší.

Příliš mozku, málo srdce
Obama na rozdíl od svého předchůdce George W. Bushe nemluví pohrdavě o americkém tisku a neříká, že ho nečte. Nicméně kdyby ho četl pozorněji, možná by na tom byl dnes lépe. Dobře myšlených rad jeho sympatizantů i jízlivých postřehů jeho odpůrců bylo totiž v poslední době opravdu hodně. A v podstatě se – různým jazykem – shodli na tom, že Obama se v loňském roce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].