Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Slabší, než si myslíme

Už jsme si zvykli na představu, že začíná čínské století. Strnulý, nekonkurenceschopný Západ nevyhnutelně uvolní místo v čele planety efektivnímu, dobře šlapajícímu čínskému stroji. Během čekání na směnu peněz v bance ve Čchung-čchingu, desetimilionovém městě ve střední Číně, si tím ale člověk přestává být úplně jistý.

Devět zaměstnankyň banky si v tu chvíli prohlíží cizincův cestovní pas a společně přemýšlí, jak splnit jeho přání – směnu dvou set dolarů na místní jüany. Po půlhodinovém čekání se vše povede, slečna za přepážkou několikrát pomalu, bankovku po bankovce, přepočítá valuty. A zkontroluje, jestli je formulář nutný ke směně peněz vyplněný správnou propiskou (povolena je jedině černá, modrou barvou vyplněný dokument je neplatný). Nakonec se tedy transakce zdařila – na rozdíl od předešlé banky, kde to z neznámých důvodů vůbec nebylo možné.

Je to jen banální historka o banálním problému. Je ale jednou z řady drobností, které cestujícího po Číně utvrzují v přesvědčení, že navzdory novým rychlovlakům a stále vyšším šanghajským mrakodrapům bude Čína dohánět Evropu a Ameriku mnohem déle, než se při pohledu z Evropy zdá. A to právě kvůli podobným zdánlivým maličkostem, které se odstraňují obtížněji, než se staví výškové budovy a mosty.

Několik ale

Ekonomické statistiky samozřejmě působí přesvědčivě. Výkon čínského hospodářství je dnes sedmkrát vyšší než před třiceti lety. Křivky hrubého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].