Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Muž, který spadl na zem

Po ohromující porážce demokratů se Barack Obama bude muset přesunout zpět na střed

Jen málokterý politický zvrat je tak pokořující jako ten, který provedli voliči v Massachusetts 19. ledna a jehož načasování dokonale pokazilo první výročí úřadování Baracka Obamy v Bílém domě. Ztratit s rozdílem 43 bodů křeslo v Senátu, které demokraté drželi od roku 1953, je pozoruhodný výkon i navzdory nejhorší hospodářské krizi od 30. let 20. století. Není to však ojedinělá porážka: vloni v listopadu prohráli demokraté ve volbách guvernéra v údajně demokratické baště v New Jersey, ale také ve Virginii – ve státě, který byl symbolem široké popularity prezidenta Obamy ve volbách v roce 2008. Mnoho demokratických senátorů a kongresmanů se rozhodlo raději ukončit politickou kariéru, aby nemuseli čelit voličům v letošních doplňkových volbách.

Popularita prezidenta Obamy klesla rychleji než u kteréhokoli jiného poválečného prezidenta s výjimkou Geralda Forda. Nezávislí voliči od něj utíkají, seč jim nohy stačí: v Massachusetts volili republikány v poměru téměř tři ku jedné. Ačkoliv Obama přijel podpořit demokraty osobně, byla jeho snaha stejně neúspěšná jako jeho dva výlety do Kodaně. Prezidentův politický program utrpěl těžkou ránu. Jak se teď Obama zachová?

Vzhledem k protichůdným zájmům voličů je snazší zjistit, co se pokazilo, než přijít na to, jak to napravit. Jedním z problémů jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].