Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Železo z Tonkolili

Václav Cílek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Václav Cílek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Tonkolili byla donedávna neznámá vesnice v Sierře Leone na západním pobřeží Afriky. Během několika posledních let zde proběhl důkladný geologický výzkum, který ukázal, že lokalita představuje jedno z největších světových ložisek železa. Pro ilustraci: jen v poslední fázi výzkumu v roce 2009 bylo analyzováno pět tisíc vzorků odebraných ze dvou set vrtů; nedávné tvrzení, že v Afghánistánu možná leží největší světová ložiska lithia, se přitom opíralo o analýzu jediného vzorku!

Nově objevené ložisko především ukazuje sílu i slabost současného trhu s komoditami a nepřímo i se všemi výrobky, které železo obsahují. Hlavní dobrá zpráva je ta, že na rozdíl od většiny barevných kovů jsou ověřené světové zásoby železa (a také hliníku) gigantické. Těžba se však koncentruje do několika superložisek a tři čtvrtiny světové produkce železné rudy ovládají pouhé tři velké firmy – Rio Tinto, Vale a BHP Billiton.

Václav Cílek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Václav Cílek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Ložisko Tonkolili může jednou na světový trh dodávat ročně až kolem 70 milionů tun vysoce kvalitní rudy, ale má to jeden velký problém, kterým je infrastruktura. Nejprve je nutné vybudovat zázemí dolu, pak železnici na pobřeží a přístav, kde mohou přistávat obrovské přepravní lodě. Tyto investice v řádu miliard dolarů jsou tak obrovské, že přesahují současné možnosti i těch největších soukromých společností. V tu chvíli vstupují na scénu státem vlastněné čínské firmy, které jako jedny z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].