Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Vítejte ve středověku

Katolické Polsko má recept na různé neduhy

Vítej v Polsku, v novém středověku! Nemáme Dóžecí palác jako Benátky, nemáme katedrálu Notre Dame jako Paříž, ale máme obrovský turistický potenciál. Nedávno jsme ho díky dřevěnému kříži objevili na Krakovském předměstí před prezidentským palácem.

Současný turista se nudí, má už dost památek a pozoruhodností, potřebuje něco víc. Kvalifikovanou turistiku. Velké šance na rozvoj tohoto odvětví hospodářství jsme tu měli v čase výjimečného stavu. Pamatuji si zástupy Francouzů, kteří přijížděli do Polska, údajně s konvoji potravin, ve skutečnosti se však chtěli podívat na tanky, stravenky, fronty – a při troše štěstí utržit pár ran pendrekem. Tehdejší vláda si však, bohužel, neuvědomila tento potenciál a výjimečný stav odvolala. A možná ani naše společnost nebyla ještě zralá; až moc toužila po svobodě, modernosti, pokroku a byla relativně racionální.

Teď už je mnohem zralejší. V posledních dvaceti letech se v Polsku důsledně budují základy nového středověku – největší turistické atrakce Evropy. Nebude to umělý katolický Disneyland jako v Lichni, bude to něco autentického, skutečný nový středověk, jehož první dějství jsme viděli na Krakovském předměstí. Představení přišly zhlédnout zástupy nadšených a ohromených turistů. Ale to je jen počátek našeho úspěchu.

A když onemocníš? Nic si nedělej z toho, že nejsi pojištěn. Nač by ti byl lékař? Vždy a v každé věci si můžeš objednat mši; na každé farnosti jich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].