Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Díra na levoboku

Sociální demokracii potřebujeme, ale úplně jinou

Kromě veder a povodní si letošní léto můžeme zapsat do paměti jako moment, kdy se ztratila česká levice. Zatímco vláda připravuje škrty a reformy, sociální demokracie působí po volbách jako chodec omráčený náhlou srážkou s kandelábrem.

ČSSD čelí v tuto chvíli dvěma krizím najednou. První představuje samotný fakt, že sice volby vyhrála, vítězství jí ale k ničemu není. Z parlamentu zmizeli její přirození spojenci zelení a lidovci, a je přinejmenším nejisté, jestli se do něj někdy vrátí. Sociální demokraté jsou tak naplno vystaveni prokletí české levice – existenci nereformované komunistické strany, jež pravidelně bere významný počet hlasů, ale do vlády s ní žádná demokratická síla jít nemůže. Pro ČSSD – nebo minimálně pro její velkou část – je tedy jako koaliční partner nepoužitelná. Kromě toho hubené vítězství ukazuje, že i bez problému s koaličním potenciálem dnešní sociální demokracie netáhne, a to ani v okamžiku hospodářské recese a ve chvíli, kdy pravice otevřeně slibuje těžké časy.

Prakticky nulový koaliční potenciál přitom hrozí, že se ze sociální demokracie stane na dlouhou dobu impotentní síla, sice zastoupená v parlamentu, ale bez skutečné šance dosáhnout na moc. Dlouhodobým rysem české politiky se tak může stát bohorovná pravice, která si sice s úsměvem vyslechne hysterické výlevy levicových poslanců v parlamentu, pak se však v klidu vrátí na svá ministerstva s vědomím, že je na nich stejně nemá kdo vystřídat.

To…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].