Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kachna se neřídí, ale pilotuje

Řidiči v parných dnech s úlevou zapínají klimatizaci, existuje ovšem i názor, že to vůbec nejlepší auto na léto žádnou nemá ani nepotřebuje. Citroën 2CV, známý též jako kachna, patří k nejslavnějším lidovým automobilům 20. století. A podle svých skalních vyznavačů, k nimž patří i baskytarista skupiny Tata Bojs MARDOŠA, nebyl coby vyjížďkový vůz do parných dní dosud překonán.

Proč je kachna ideální na léto?

 Hlavní předností je samozřejmě sundavací střecha. Všechny kabriolety jsou drahá hogo fogo auta, ale kachna je protipól. Lidový levný vůz a přitom s plátěnou střechou, kterou stáhnete za pár minut, částečně ji odkryjete i během červené na křižovatce. A má plno dalších skvělých patentů pro horké dny jako okénka, která se vyklápějí zespoda, dlouhý větrací průduch nad palubní deskou opatřený mřížkou, aby vám dovnitř nelítali čmeláci. V létě není nad kachnu.

 A v zimě?

 I ta má něco do sebe, kachna si na sněhu kupodivu vede dobře. Majitel nejznámějšího servisu citroënů v Jesenici tvrdí, že kachna vyjede ze všech aut – kromě čtyřkolek – na sněhu ty nejprudší kopce, má totiž úzké gumy a je lehká. Ale v zimě je uvnitř samozřejmě kosa. Kachna topí, až když se auto pořádně zahřeje, to znamená, když jedete rychle. Ovšem čím rychleji jedete, tím víc dovnitř fouká různými průduchy. Můžete je sice utěsnit, ale v zásadě platí staré kachnařské heslo: Komu je v kachně zima, ten je málo oblečený.

Když Citroën v roce 1948 svůj vůz představil, Američané se pobaveně ptali, jestli se ta konzerva prodává dohromady s otvírákem. Svět se vlastně nikdy neshodl na tom, jestli je 2CV hezké, nebo ošklivé auto. Co na něm vidíte vy?

 Každý si tohle auto zamiloval z jiného…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].