Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jak vytrhnout kultuře stoličku

Co přinese na ministerstvo nový šéf Jiří Besser

Jiřímu Davidovi se ze jména kandidáta na post ministra kultury dělá zle a vyzývá kolegy k protestům. „Z uměleckých kruhů jsou slyšet i opačné reakce. Abych jen tak obecně neplácal, zkuste se zeptat paní Bohdalové nebo pana Adamce,“ odpovídá za nastupujícího ministra jeho mluvčí Stanislav Brunclík.

Ani absurdita sporu mezi excentrickým výtvarníkem, oblíbenou herečkou a někdejším režimním režisérem nezakryje základní otázky, které jméno Jiřího Bessera vyvolává. Kdo to vlastně je a proč se zrovna on má stát ministrem kultury?

Zeptejte se Bohdalové

V životopise třiapadesátiletého berounského rodáka na první pohled trkne jedna informace, kterou už kolegové důkladně proprali: pět měsíců před listopadovou revolucí vstoupil jako vystudovaný stomatolog do KSČ a v plánované vládě je jediným bývalým komunistou. V politice ale začal sklízet úspěchy až mnohem později. Po revoluci stranu opustil, skončil i jako zubař a místo toho se vrhl na podnikání. Stal se šéfem berounského hokejového klubu, byl také spolumajitelem hotelu a firmy distribuující „luxusní dárkové předměty“. V roce 1994 pak jako nezávislý na kandidátce České strany národně sociální pro sebe získal úřad starosty Berouna – a setrval v něm až do dnešních dnů.

S kulturou tedy Jiří Besser neměl až dosud příliš co do činění. Ovšem kdo viděl Beroun před šestnácti lety,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].