Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Hlavně se nezaseknout

Magdaléna Platzová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Magdaléna Platzová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Marvin Minsky a Tod Machover jsou zábavná dvojice, asi jako kdyby se dal dohromady buddhistický mnich s Woodym Allenem. V prvním červnovém týdnu se sešli v Haydenově planetáriu v New Yorku, na večeru pořádaném Světovým festivalem vědy.

Magdaléna Platzová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Magdaléna Platzová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Profesoru Minskému je přes osmdesát. Celý život se zabýval fungováním mysli a novými technologiemi a je zakladatelem Laboratoře umělé inteligence na slavném Massachusettském institutu technologie (MIT). Hudební skladatel a vynálezce Machover, který je o víc než dvacet let mladší, jej nazývá svým mistrem. Několik jeho posledních děl je Minského teoriemi přímo inspirováno, včetně opery, kterou právě začíná dávat dohromady Laboratoř nových médií na MIT. Jmenuje se Death and the Powers, což lze přeložit jako Smrt a síly, ale také Smrt a Powersovi. V opeře totiž vystupuje milionář Powers a jeho rodina (vedle toho tu najdeme i zpívající interaktivní lustr nebo sbor robotů).

Machover je vynálezcem hudebních hypernástrojů, které použil například slavný čelista Yo-Yo Ma nebo houslista Joshua Bell. Syn počítačového vědce a pianistky tvrdí, že klasické pojetí hudby opustil, když zjistil, že to, co slyší v hlavě, nikdo na tradiční nástroje nezahraje. Otázky o funkci hudby a jejích možnostech ho přivedly do MIT, k lidem, jako je Minsky. Ten říká: „Hudba je jiný způsob myšlení. Potřebujeme občas přepnout, myslet jinak, nebo se zasekneme.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].