Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Varování před bublinou

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Trhy jsou příliš závislé na neudržitelných vládních pobídkách. To se zákonitě musí změnit.

Když jsou peníze zadarmo, dostaví se pozoruhodné účinky. Před rokem investoři panikařili a mluvilo se o další velké hospodářské krizi. Dnes je globální akciový index MSCI World o více než 70 procent výše než ve svém nejnižším bodu v březnu roku 2009. Mohou za to hlavně úrokové míry, které v Americe, Japonsku, Británii a v eurozóně činí jedno procento nebo ještě méně a které přesvědčily investory, aby vytáhli peníze ze slamníku a začali nakupovat riziková aktiva.

Přes veškerou loňskou paniku hodnota aktiv nikdy nespadla tolik jako u jiných krizí a po oživení zavládla hned na několika trzích drahota. Na americkém realitním trhu, kde krize začala, se cena obytných domů a bytů stanovuje na základě výnosů z pronájmu, ale v Británii jsou nadhodnocené o bezmála 30 procent a v Austrálii, Hongkongu a Španělsku o 50 procent.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Burzy ve většině zemí doposud nedosáhly předchozích vrcholů. Americký trh se pohybuje asi 25 procent pod úrovní z roku 2007. Ale podle nejlepšího dlouhodobého ukazatele, který upravuje zisky v závislosti na ekonomickém cyklu, je pořád bezmála o 50 procent nadhodnocený a je srovnatelný se dvěma ze čtyř velkých vrcholů ve zhodnocení ve 20. století, z let 1901 a 1966.

Centrální banky pokládají tato oživení trhu za vítaný vedlejší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].