Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Potkani jsou jako my

Jaro je tu a v českých městech opět začíná masivní hubení přemnožených potkanů. Říká se, že jen v pražských sklepeních a stokách jich žije přes milion, tedy stejně jako obyvatel metropole. Tajemný život hlodavců dlouhodobě zkoumá Daniel Frynta, expert na chování zvířat z Přírodovědecké fakulty UK.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Proč je zrovna potkan tak životaschopný druh?
To právě nevíme. Kdybychom tušili, proč jsou některé druhy úspěšné a jiné vymírají, ochrana přírody bude mnohem snazší. Ale tahle otázka zůstává hlavním mysteriem celé ekologie.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nějaké důvody ale přece znáte.

Samozřejmě, potkan má velký rozmnožovací potenciál, to by ovšem samo o sobě nestačilo. Na světě existuje několik stovek druhů podobných hlodavců a jen zhruba deset z nich se dokázalo rozšířit do lidských obydlí, skladů a sýpek, ovládnout scénu. Ostatní to ani nenapadne, přitom se od sebe až tolik neliší.

Tušíte příčinu?
Existují jisté indicie. Úspěšná jsou zvířata, která nemají moc přirozených nepřátel, jsou schopná opustit striktně teritoriální chování a snášet vyšší populační hustoty, umějí improvizovat a učit se, využít příležitostí, které člověk poskytuje.

Co se potkani naučili?
Když vám bylo jednou po koprové omáčce špatně, příště už ji nesníte, na tom není zdánlivě nic zvláštního. Je to ovšem příklad až neuvěřitelné a předem evolucí připravené schopnosti spojit si novou potravu se stavem, který přišel až několik hodin poté. Potkani se takto snadno naučí vyhýbat otráveným návnadám. Navíc jsou konzervativní a dovedou své potravní preference předávat dalším generacím a dokonce se poučit ze situace, když je špatně jejich druhovi. Takhle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].