Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost Úspěch

Kouzlo opálené mouky

Žižkovský pekař postavil svou slávu na nejobyčejnějším receptu

29-R11_2010_n.jpg
29-R11_2010_n.jpg • Autor: Respekt

Čím dříve bývala bonboniéra, tím je dnes štrúdl ze Žižkova. Alespoň podle sousedů, kteří nosí místní jablečný dezert jako pozornost k lékaři, kolegům do práce nebo si na něm pochutnávají doma. U malého okénka v jednom z mála paneláků této půvabné pražské čtvrti se setkávají stálí zákazníci s turisty z celého světa, kteří si tip přečetli v průvodci. Za svou trefu vděčí pekař Petr Šusta (63) jednoduchému receptu – obyčejné mouce s vodou.

Rohlíky navždy
I když na začátku devadesátých let v Česku se začaly otvírat nové pekárny se širokou nabídkou, zdejší proslulé gumové rohlíky ze snídaňových stolů jen tak nezmizely. „Střední generace na to byla z komunismu zvyklá. Trvalo několik let, než se naučili kupovat si čerstvé pečivo. Dlouhou dobu byli proto zákazníky jen děti nebo senioři, kteří si malé pekárny pamatovali ještě ze svého mládí,“ říká Petr Šusta, který si před osmnácti lety v panelákové kočárkárně otevřel štrúdlárnu. S pomalu nastupujícím kapitalismem hledal tehdejší vedoucí strojař z žižkovské televizní věže možnost, jak si přilepšit k platu, a i když chtěl nejprve prodávat kotle, rozhodla nakonec jednoduchost a pohodlnost. Volný prostor byl několik pater pod jeho bytem a potřebné suroviny k podnikání – mouku a jablka – v Česku sežene bez komplikací po celý rok.

29-R11_2010_s.jpg
29-R11_2010_s.jpg • Autor: Respekt
Ne všichni sousedé však s pekárnou v…

2010_obalka_R11
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

2010_obalka_R11
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 44 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte