Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Roboti na polích

Vision Robotics • Autor: Vision Robotics
Vision Robotics • Autor: Vision Robotics

Stroje už ovládly práci v továrnách a nyní se učí pomáhat zemědělcům ve sklenících. Již brzy spatříme roboty i na polích a v ovocných sadech.

Na začátku 30. let 19. století přivedla Cyruse McCormicka nechuť k polní dřině na rodinné farmě ve Virginii k zásadnímu rozhodnutí: chopil se nápadu svého otce a sestrojil žací stroj. Podobné stroje vymýšleli i další lidé a přes počáteční nedůvěru je nakonec zemědělci začali houfně nakupovat. S jezdcem na koni, který žací stroj táhl, a s pomocníkem, který vzadu rovnal posekaná stébla, dokázaly stroje za den sklidit tolik zrna jako tucet ženců shrbených nad srpy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Výkonnost žacích strojů se ještě zvýšila, když se naučily vázat obilí do snopů. Vývoj pokračoval: dnes řidič v klimatizované kabině kombajnu seče a mlátí obilí, čisté zrno sype do doprovodných valníků a k tomu se může nechat navádět satelitem. Stroj značky New Holland sklidil v roce 2008 v Británii rekordních 551 tun pšenice za pouhých osm hodin. Vzhledem k tomu, že takové stroje stojí kolem 350 000 liber (přes 10 milionů Kč), si je farmáři budou pořizovat, jen pokud se jim vyplatí – rozhodně nebudou utrácet za hlouposti.

Na některých hospodářstvích však lidé podobní McCormickovi dál sní o tom, jak zbavit zemědělství namáhavé ruční práce. Jsou to farmy, kde se pěstují plodiny jako jablka, pomeranče a jahody, které je vesměs…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].