Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

Nový ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda zapomněl na stranickou loajalitu a po svém předchůdci v úřadu (a svém partajním šéfovi) Jiřím Čunkovi dává věci do pořádku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: RESPEKT - Autor: Filip Singer • Autor: Respekt
Fotografie: RESPEKT - Autor: Filip Singer • Autor: Respekt

RESPEKT

Úklid po Čunkovi

Nový ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda zapomněl na stranickou loajalitu a po svém předchůdci v úřadu (a svém partajním šéfovi) Jiřím Čunkovi dává věci do pořádku. Převracení všeho naruby, které obvykle výměny na vrcholných pozicích v Česku doprovází, pochvalu většinou nezasluhuje. V tomto případě je to jinak. Svoboda totiž zrušil dvě zakázky pro monitorovací systém evropských fondů za 130 milionů korun. A krok odůvodnil argumenty, s nimiž zakázky kritizovaly antikorupční organizace – byly vyhlášeny za podezřelých okolností, a to si stát u takto drahého a pro průhlednost rozdělování evropských peněz důležitého projektu nemůže dovolit.

DESPEKT

Papežův krok vedle

Jedna z věcí, která současného papeže Benedikta XVI. skutečně trápí, je nejednota katolické církve. Proto se rozhodl vzít zpět do církevního kolektivu exkomunikované biskupy z fundamentalistického Bratrstva Pia X. Mezi nimi i popírače holocaustu Richarda Williamsona, který své názory potvrdil pouhé tři dny před návratem do katolické církve švédské televizi. Divákům sdělil, že podle evidentních důkazů neexistovaly v koncentračních táborech plynové komory a Židů zahynulo jen tři sta tisíc, nikoli šest milionů. Jak ale vatikánští experti vysvětlili, popírání…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].