Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Nechtěl jsem umřít

V současných konfliktech se prakticky stírá rozdíl mezi civilistou a vojákem, a tak podíl civilních obětí rychle roste.
Podle šéfky českého UNICEF Pavly Gomba se podíl civilních obětí za posledních sto let zvýšil mnohonásobně: z pěti procent na počátku 20. století přes patnáct procent během první světové války na nynějších devadesát procent. Téměř polovinu tvoří nejzranitelnější část populace – děti. Nejsou přitom náhodným, ale často zcela záměrným cílem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Traumatizované děti nemusejí žít jen v Africe. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Traumatizované děti nemusejí žít jen v Africe. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

„Když přišli vojáci do naší vesnice, zeptali se mého sedmnáctiletého bratra, jestli je připravený dát se k milici. Řekl ne a oni ho střelili do hlavy. Potom se zeptali mě. Bylo mi třináct, ale co jsem měl dělat? Nechtěl jsem umřít.“ Otřesný příběh, který vyprávěl britské BBC chlapec Ndungutsa z východní části Demokratické republiky Kongo, není v řadě zemí světa nijak výjimečný. Válečné konflikty ovlivňují osudy milionů dětí: spousta jich přijde o život, další ztratí rodiče a domov, statisíce jich je zneužíváno ke službě v armádě nebo milicích.

Krutou daň si vybírají také přírodní katastrofy. V roce 2004 zabila vlna tsunami patnáctileté Nishanthini a jejím šesti sourozencům z oblasti Batticaloa na východě Srí Lanky oba rodiče. Ujal se jich strýc, který během katastrofy přišel o svoji rodinu. Starost o děti ale nezvládal, proto je dal každé zvlášť do péče různým lidem, většinou vzdáleným příbuzným, Nishanthini musela do sirotčince. Děti však měly štěstí v neštěstí: díky organizaci UNICEF se je podařilo dát dohromady a najít pro ně pěstounskou rodinu.

Zabít „malé krysy“

Šťastný konec druhého příběhu není v žádném případě pravidlem. Počet dětí postižených různými tragédiemi se odhaduje na miliony. Od konce studené války se na téměř padesáti místech světa odehrály nebo stále trvají ozbrojené konflikty, z nichž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].