Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diagnóza

Za OpenCard krásnější

Ačkoliv si někteří senzacechtiví novináři nebo dokonce i tzv. veřejnost myslí, že projekt OpenCard je ve skutečnosti pokusem – a bohužel úspěšným – o nejdražší tramvajenku v historii lidstva, skutečnost je samozřejmě jiná.

Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pražský magistrát totiž právě zde hodlá představit svou novou strategii, která jej vynese až k titulu „Evropské město bez korupce 2053“. Za tímto účelem sestavila městská rada zvláštní komisi, do jejíhož čela se postavil sám primátor Pavel Bém, zvaný Kladivo na úplatky. 

Naší redakci se již s předstihem podařilo získat zápis z prvního zasedání komise proběhnuvšího v externí zasedací místnosti pražského magistrátu La Bodeguita del Médeo v Kaprově ulici.

Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Primátor: Odmítám, opakuji, odmítám, aby tento skvostný projekt, který nás již stál tolik úsilí a peněz, byl zpochybňován. Je naprosto jednoznačně nutné vylepšit obraz OpenCard v očích veřejnosti. Osobně jsem tomu již přispěl vyhozením radních Reedové a Štěpánka. Nějaké další nápady, pánové? No, Blažek?

Náměstek Rudolf Blažek: Naprosto souhlasím, pane primátore. Navrhuji učinit radikální řez a vrátit nám důvěru lidí. Navrhuju, aby karta byla modrá, a nikoliv červená, již to musí působit provokativně.

Primátor: Skvěle, Blažek! Navrhuji brát tento návrh za základ debaty. Co se hlásíte, Kolínská? Snad vás taky něco nenapadlo?

Petra Kolínská, zastupitelka ze zelené: A co kdyby to prostě bylo celé levnější a aspoň trochu to fungovalo?

Primátor: To teď není předmětem debaty. Vraťme se, prosím, k věci. Takže karta bude modrá. A měla by být hezčí. Nemohl by na ní někdo něco nakreslit? Třeba Hradčany. Nebo mě. Měl bych tip na grafické studio Grand Princess, které by to udělalo za zde obvyklou cenu čtyřicet dva milionů osm set tisíc bez DPH.

Blažek: Nezlobte se, pane primátore, ale s tím nemohu souhlasit. Požaduji, aby nejprve byly provedeny nezávislé analýzy grafické vhodnosti tohoto projektu. Navrhuji vypsat zcela otevřené výběrové řízení, v němž zvítězila konzultantská společnost Janoušek and Secret Partners s bezkonkurenčně nejnižší nabídkou šestnáct milionů dvě stě tisíc, a to prosím již s DPH!

Kolínská: Myslím, že tady vůbec nemusím být!

Primátor: No, konečně jste to pochopila. Děkuji. Pozdravujte Reedovou se Štěpánkem. Ještě nějaké náměty? Ne? Tak já myslím, že to máme. A dejte to hned na internet. Ať lidi vědí, že jsme otevření. Udělali jsme pro lidi tu luxusní wi-fi za 180 milionů, tak ať si to užijou. A my si dáme mojito.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2009 pod titulkem Za OpenCard krásnější