Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Svět není doma

Nizozemská spisovatelka Anna Enquistová (1945) zachytila v knize Návrat domů život známého mořeplavce, viděný právě očima jeho ženy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt

Zjara roku 1768 dostal James Cook pověření k první velké cestě. Měl se plavit po Tichém oceánu, pozorovat dráhy hvězd a planet a zanášet do map nové kontinenty. Elizabeth Battsová, provdaná Cooková, zůstala sama na pevnině. A stejné to bylo při každé další manželově cestě.

Nizozemská spisovatelka Anna Enquistová (1945) zachytila v knize Návrat domů život známého mořeplavce, viděný právě očima jeho ženy. Není to historický román, ani dobová freska s psychologizujícími prvky, dokonce ani cestopis popisující Cookova námořní dobrodružství. Nakonec, od toho tu máme jeho cestovní deníky. Děj románu se neodehrává lineárně, spíš jako by vyzařoval z nějakého středu: sdružuje se kolem centrálního motivu, utahuje se pomalu a postupně jako smyčka na oprátce, temná předzvěst skutečné i pomyslné smrti. Tím středem může být jeden obyčejný domek v Londýně a jedna žena.

Nemilosrdné moře

Život, o němž Enquistová píše, je krutý, místy až nesmyslně. Hlavní hrdinka prochází složitou cestou zrání, nazírá svět prizmatem své doby. Zároveň v sobě nepotlačí touhu po svébytném a svobodném rozhodování a vlastním názoru. Její myšlení sice ovlivňuje o třináct let starší muž, Elizabeth mu však nechce jen tak podlehnout. „Nechci už být sama. Mám právo na manželský život, na skutečnou rodinu. Ale žádné právo neexistuje.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].