Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Kdo by byl nejvhodnějším eurokomisařem ze čtyř navržených?

Radko Hokovský • Autor: Archiv autora
Radko Hokovský • Autor: Archiv autora
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

RADKO HOKOVSKÝ

ředitel asociace Evropské hodnoty

Česká republika má v Evropě po pádu vlády v době předsednictví a ratifikační krizi pověst problémového a často nesrozumitelného partnera, který sám neví, co chce. Proto je zásadní přijít se silnou osobností, kterou v Evropě ukážeme, že Česko není jen Václav Klaus. Tato osobnost samozřejmě musí mít vysokou kvalifikaci, bohaté zahraniční kontakty, a především zkušenosti s řízením a prací v mezinárodním prostředí. Za současné vnitropolitické situace je nepřijatelné, aby tato osobnost byla příliš silně spjata s jednou stranou, naopak by měla být nadstranická a těšit se i širší veřejné podpoře. Domnívám se, že všechna tato kritéria splňuje z navržených kandidátů pouze Jan Švejnar.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

LENKA ROVNÁ

proděkanka FSV UK

Největší šance z této čtveřice má současný komisař Vladimír Špidla, patří ke zkušeným odborníkům, může se opřít o podporu velké části parlamentu. Alexandr Vondra nakonec během předsednictví ukázal konstruktivní přístup k řešení problémů, na evropské scéně se uvedl též dobře, možná mu neprospěje spojení s novou frakcí, ve které je ODS společně s polskou stranou Právo a spravedlnost a britskými konzervativci, komisařem by dobrým byl. Profesora Švejnara bych raději viděla na české politické scéně, která potřebuje urgentně kultivovat. U Vladimíra Dlouhého může být na překážku jeho spojení se soukromým sektorem a tím možnost konfliktu zájmů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

LUKÁŠ MACEK

ředitel evropského programu Pařížského institutu politických věd v Dijonu

Vzhledem k naší slabé pozici v důsledku událostí posledního roku i pozdního termínu nominace by český kandidát měl mít vysoké osobní, odborné, manažerské a vyjednavačské kvality, aby se v komisi prosadil již jen silou své osobnosti. Neměl by narazit v Evropském parlamentu, neboť poslední, co potřebujeme, je, aby právě náš kandidát byl v EP slabým článkem Barrosova týmu. Kandidatura by měla být symbolem změny a jasné alternativy k euroskeptickým postojům. Český komisař by měl být s to aktivně komunikovat s veřejností doma i jinde v EU, aby přispěl ke zkvalitnění domácí veřejné debaty o EU. Z hlediska těchto kritérií je nejsilnějším kandidátem Jan Švejnar.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

VĚRA ŘIHÁČKOVÁ

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM

Debata by se měla oprostit od hledání osoby, která bude v Evropské komisi hájit „naše“ zájmy. To není posláním komisaře či komisařky. Do jisté míry tak rétorika ODS může diskvalifikovat jejího kandidáta Alexandra Vondru, který by do Bruselu odjel s puncem vytouženého „českého vyslance“. Komisař Špidla je zase druhý extrém, vyznačoval se nekomunikací s domácím politickým prostředím. V případě Vladimíra Dlouhého se můžeme obávat, že se na něj snese kritika za to, že byl aktivním komunistou. Zbývá Jan Švejnar, který momentálně nemá žádnou politickou podporu. Osoba kandidáta a přidělené portfolio jsou spojité nádoby, patrně jsme již promarnili možnost naplnit je patřičným obsahem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 46/2009 pod titulkem Anketa: Kdo by byl nejvhodnějším eurokomisařem ze čtyř navržených?