Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Co pro vás znamená návštěva Benedikta XVI. v ČR?

Johana Malá Foto: Matěj Stránský • Autor: Matěj Stránský
Johana Malá Foto: Matěj Stránský • Autor: Matěj Stránský

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

JOHANA MALÁ

katolička, správkyně nemovitostí

Ať je papež, jaký chce, jeho návštěva v ČR je pro mě bezesporu velikou událostí. Těším se na lidi, které potkám, těším se na atmosféru, těším se na jeho slova. Papež není výjimečně charismatickým člověkem, který dokáže oslovit masy. Přesto je aktuální a nabízí společnosti řešení, která začínají u každého z nás. Zdůrazňuje hledání a chápání hodnot, které přesahují naši každodennost. Tento návrat k hlubšímu lidství, k upřednostňování dobra nad zlem, je jeho poselstvím, které mi právě dnes dává smysl. Určitě není lehké je sdělit a už vůbec není snadné je realizovat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

TOMÁŠ NĚMEČEK

vedoucí přílohy Orientace LN

Mám k němu zhruba takový vztah jako Angličané ke královně. Myslím, že jako nástupce svatého Petra – v jeho případě spíš Pavla – je takový, jak slíbil. Pravda má přednost před dobrotou, napsal kdysi a měl na mysli falešnou dobromyslnost, která si nechce nadrobit mrzutosti. Proto ještě jako kardinál a teolog například říkal, že si všechna náboženství nejsou rovna; některá jsou zlá nebo nemocná. Pokud jde o jeho návštěvu, doufám v jednu čistě praktickou věc: že už zná jméno nového arcibiskupa pražského a že při osobním setkání v domácím prostředí si chce ještě naposledy ověřit správnost volby.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

MICHAELA ŠOJDROVÁ

poslankyně KDU-ČSL

Myslím, že Benedikt XVI. je určitě výraznou osobností, což potvrdil například svou poslední encyklikou Láska v pravdě, která je pro mne zdrojem velké inspirace. Přijíždí do České republiky v nelehkých časech, v době, na kterou si stěžujeme, že je materiální a konzumní. A tak doufám, že přiměje tisíce lidí, aby se zamysleli nad hodnotami a idejemi, které jsou trvalé. Že jako zástupce Kristův ukáže orientaci života k lásce a pravdě. Proto může oslovit i nevěřící, kteří se ptají, jaká je naše budoucnost, naděje a smysl současného života. Proto je důležité, že papež bude mezi námi.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

MARTIN C. PUTNA

literární historik

Určitě je dobré, když se římský papež, viditelný symbol jednoty římskokatolické církve napříč světem i napříč dějinami, ukáže v Čechách a na Moravě. Jeho autorita je však spíše „deontická“, tedy vyplývající z faktu, „kým je“, „jaký úřad zastává“, než „gnozeologická“, tedy co konkrétního v dané chvíli říká. Říkat bude to, co se při podobných návštěvách obvykle říká. Jisté však je, že jádrem sdělení bude připomínání základního faktu, že Ježíš Kristus je spasitelem člověka – a to je to jediné opravdu podstatné.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 39/2009 pod titulkem Anketa: Co pro vás znamená návštěva Benedikta XVI. v ČR?