Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

Bio školní jídelna

Co takhle bio vepřová? • Autor: Matěj Stránský
Co takhle bio vepřová? • Autor: Matěj Stránský

Bio nebio, milé děti. Existoval takový plán, že byste měly jíst ve školách biopotraviny. Zůstal ale v říši pohádek, a vy budete dále jíst kuřátka, která celý život neviděla sluneční paprsek, a prasátka, ztučnělá ve velkovýkrmnách. To je ale trochu ošklivá bajka na začátek školního roku. Takže znovu a trochu veseleji.

Děti v mateřských a základních školách platí za svůj obídek okolo dvaceti korun. Za tu cenu jsou nakoupeny standardní potraviny dle vyhlášky pana ministra (pro zvídavé všudybyly, je to vyhláška 107/2005 MŠMT). Podle ní by děti měly mít každý den hlavně nějaké to masíčko a mléko. Třeba luštěniny a zelenina, byť současní dietologové je mají v oblibě, jsou zastoupeny méně. Paní kuchařky si ovšem výběr mohou přizpůsobit. Proto také strava ve školních jídelnách variuje od celkem normálních jídel až po zadělávané plíčky z časů, kdy ještě dětem trčívala žebra a nebyla jich třetina obézních.

Co takhle bio vepřová? • Autor: Matěj Stránský
Co takhle bio vepřová? • Autor: Matěj Stránský

A teď to bio. Za třicet korun lze nakoupit třicet deka eidamu ze supermarketu, nebo polovinu váhy kozího sýru z biofarmy. Jednoduchým početním úkonem lze dojít k tomu, že cena bioproduktu je dvojnásobná. U zeleniny a rostlinných produktů je rozdíl v ceně menší a celkově by se problém s vyšší cenou biopotravin dal nějak řešit. Třeba tím, že by se právě změnilo složení stravy, přidalo víc levnější a zdravější rostlinné složky. Na Liškově ministerstvu školství o tom ostatně bádala celá pracovní skupina, která se však od pádu vlády už nesešla.

A kde máme ten šťastný konec? Kdyby někdo chtěl bio ve školách podpořit, má přece jenom šanci. Může si v září koupit potraviny s logem Koruna pro bio do škol (více na www.miliondetem.cz). Koruna z každé zakoupené věci jde na podporu biopotravin ve školách, které se přihlásí s nějakým projektem. Akce se koná již podruhé, takže už existují i jisté zkušenosti.

V některých školách peníze utratí na nějaká ta bioškolení pro kuchařky. Někde za ně ale opravdu bio vaří. Tak třeba v mateřské školce Montessori v Jablonci nad Nisou. Děti budou jíst biopotraviny třikrát týdně. Například ten trochu drahý kozí sýr z farmy, na kozy se pak půjdou i podívat. Takže z toho vyplyne ještě i malé poučení. Třeba že sýr se nevyrábí v obchodě a že zvířátka, milé děti, nemusí žít v plechové hale pod zářivkami, jak vám až doposud tvrdili.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 37/2009 pod titulkem Bio školní jídelna