Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Považujete koupání ve zdejších řekách za bezpečné, co se týče kvality vody? A dovolili byste to i svým dětem?

Kateřina Režná • Autor: Archiv
Kateřina Režná • Autor: Archiv
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

LADISLAV FILIP

provozovatel plovárny v Jaroměři na řece Úpě

Určitě bych se v českých řekách nebál koupat. Někde pod aglomeracemi, tam je voda už asi špinavá, ale v malých tocích na začátku, jako třeba tady u nás, není problém. Když byly přívalové deště, voda spláchla bahno z polí, připlavalo sem listí a větve, ale to je přírodní špína. Za pár dní to odteče a pak je zase voda čistá a průzračná, někdy si říkám, že bych se jí klidně i napil. U nás prostě problém nikdy nebyl, s žádnou infekcí ani s ničím jiným. A jestli bych to doporučil dětem? Já děti nemám, ale kdybych je měl, klidně bych je poslal do vody. Já jsem se tady učil plavat, a to bylo v 70. a 80. letech, voda sem tekla úplně černá od popílku. A taky jsem vyrostl.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

PETR PUMANN

biolog, Státní zdravotní ústav

Kvalita vody v řekách se liší podle místních podmínek a je i dost proměnlivá v čase. Například po větších deštích bývá voda více mikrobiálně kontaminována, a riziko nákazy infekčním onemocněním je tedy vyšší než za normálního stavu. Také bych nedoporučoval koupání pod místy, kde ústí třeba i vyčištěné odpadní vody nebo dešťové kanalizace, a samozřejmě tam, kde hrozí nebezpečí utonutí nebo vážného úrazu. Osobně sice dávám přednost spíše stojatým vodám, ale proti koupání v řekách nic nenamítám a s dětmi bych se tam klidně koupat šel. Jsou však ještě malé, tak by to bylo spíš někam, kde je mělko.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

VÍT KODEŠ

hydrolog, Český hydrometeorologický ústav

Kvalita vody v českých řekách se za posledních 20 let významně zlepšila. Samozřejmě existují vodní toky, které mají problémy. Převážně se jedná o ty menší protékající hustě osídlenými oblastmi, v těch si ale vzhledem k jejich velikosti moc nezaplavete. Já osobně se běžně v českých řekách koupu, a to jak dobrovolně, tak občas nedobrovolně. Moje děti se v řekách také koupou, naštěstí pouze dobrovolně. Pokud ovšem dojde během povodní k vyřazení čistíren odpadních vod na toku z provozu, pak bych po dobu odstávky čistíren do vody dobrovolně nelezl. Obdobně bych počkal pár dní po povodni, až se průtok v řece vrátí do normálu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

KATEŘINA REŽNÁ

sdružení Arnika

Říční voda je pro mnoho lidí zbytečně strašákem. Souvisí to s naší posedlostí čistotou a hygienou: máme pocit, že co není vydezinfikované, antibakteriální, chlorované, chemicky ošetřené, do hloubky vyčištěné atd., je nutně špinavé a hlavně nebezpečné. Po takové masáži spoustě lidí připadá voda v řece oproti průzračné modré vodě v bazénu obzvláště nebezpečná. Netvrdím, že říční voda je naprosto čistá a úplně bez rizik, ale imunitní systém dospělého i dítěte se přece musí umět vyrovnat s normální přírodou. Já sama se v řekách koupu ráda a bez obav, ale s vědomím, že život je prostě bez záruk a málokdy hygienicky čistý.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 31/2009 pod titulkem Anketa: Považujete koupání ve zdejších řekách za bezpečné, co se týče kvality vody? A dovolili byste to i svým dětem?