Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Reklamy ve schránce

Nalepila jsem si na schránku cedulku „Nevhazujte reklamu“, ale i přesto tam často najdu spoustu letáků. Jakým způsobem se mohu proti nevyžádané reklamě bránit?

Ptali jsme se v Občanské poradně, České pošty, na pražském magistrátu a na Krajském úřadě Středočeského kraje:
Pokud si nepřejete dostávat reklamu do schránky, je nutné ji označit jasným a srozumitelným prohlášením, že reklamu nechcete. „Pokud to nepomůže, kontaktujte místní pobočku pošty a řekněte, o jaký leták šlo. Každá pošta má vlastní evidenci letáků, a pokud by došlo k pochybení, lze vše napravit,“ říká Ivo Mravinac z České pošty. Poštovní doručovatelé však rozdávají pouze jednu třetinu reklam do schránek, zbytek trhu s letáky si rozdělují firmy TNT, Mediaservis, Česká distribuční a velké množství jednotlivých malých agentur.

Vhození letáků do označené schránky je porušením zákona o regulaci reklamy. Podnět je možné podat příslušnému krajskému živnostenskému úřadu, do jehož kompetence spadá i kontrola reklamy. Živnostenský úřad může uložit pokutu až do výše dvou milionů korun. K podnětu je nutné dodat i konkrétní tiskoviny, živnostenský úřad by měl odpovědět do třiceti dnů, jak se stížností naložil.

Nejtěžší je však vůbec dokázat, že k přestupku došlo. „Pokud totiž není člověk, který do označené schránky reklamu hodil, přistižen při činu, je jeho postih prakticky nemožný. Nelze totiž také vyloučit ani lidskou škodolibost. Do schránky může reklamu vhodit kdokoli, tedy i třeba soused, potom co ji vyndal z vlastní schránky. Právě kvůli nedostatku důkazů bývají taková řízení obvykle zastavována,“ uvedla Eva Nováková z pražského magistrátu. Nevyžádaná reklama ve schránkách však lidem vadí, od roku 2003 přišlo například na živnostenský úřad Středočeského kraje osmnáct stížností.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].