Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Bílí muži proti romským klukům

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Aféra policejní šikany a týrání na Slovensku je špičkou ledovce

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Počátkem dubna přišla do redakce slovenského deníku SME poštou obálka s dopisem podepsaným ženou, která už byla delší dobu mrtvá. Přiložené DVD však ukazovalo událost živou až příliš: policisté z Košic na něm na chodbě obvodního policejního oddělení týrali romské chlapce. To, že se našel člověk (zřejmě právě z policejního prostředí), který měl už té hrůzy dost, je však jedinou dobrou zprávou v celé aféře, jež obletěla svět pod titulem „slovenský Abú Ghraíb“.

Fackuj a líbej
21. března volala v Košicích starší paní na policii a ohlásila, že ji parta mladých Romů přepadla, zranila (při útoku upadla a vykloubila si rameno) a ukradla jí kabelku. Policisté okamžitě vyrazili, mladé Romy chytili a ti se na místě přiznali. Ostatně, nebylo to jistě poprvé, co kradli, jeden z nich už měl za krádež podmínečný trest. Přestože tři z nich byli ještě děti, policisté je odvedli na stanici, i když podle předpisů měli volat rodiče a psychologa, a tam si s nimi čtyři hodiny vyřizovali účty. A natáčeli.

„Banda cikánská“ je slyšet na videu jednoho z policistů. Policistů je sedm, kluků šest. Dospělá přesila je nutí navzájem se fackovat, líbat, svlékat, pouštějí na ně psy, jednoho vyvěsili za nohy z okna – to vše přímo na chodbě policejního oddělení. Video viděly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].