Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Ledňáček jménem Zahradníček

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Strastiplný život básníka, který je vzácným druhem v české literatuře

Když historik Zdeněk Kalista ve dvacátých letech poprvé uviděl Jana Zahradníčka, připomínalo mu básníkovo sražené hrbaté tělo modrého potočního ptáka ledňáčka, který jako by byl stále na odletu, plachý a neklidný, s pohledem upřeným do jakéhosi nepřítomného bodu. Zahradníček je skutečně vzácným druhem v české literatuře a příběh jeho života a poezie nemá v dějinách literatury mnoho obdob.

Železniční anděl

Jan Zahradníček (1905–1960) bývá v pohotových floskulích charakterizován jako básník křesťanské inspirace a obhájce tradičních hodnot, které našly zakořenění na českém venkově, žijícím ještě z barokní zbožnosti a idylicky prožívajícím liturgický řád roku. A k tomu je připomínána tragédie v podobě komunistického žalářování. Zahradníčkovo literární dílo a teprve teď knižně poprvé zveřejněná obsáhlá vězeňská korespondence Mezi nás prostřena noc… však dávají nahlédnout do tváře trochu jiného Zahradníčka. Poodkrývají, jakými otřesy musel projít, jakými trhlinami se prokousávat a čím skutečně byla živena jeho víra.

Dvě vysočinské vsi kótují život Jana Zahradníčka - Mastník u Třebíče a Uhřínov nedaleko Velkého Meziříčí. Je to krajina pevných rodů,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].