Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Každou chvíli se někde můžeme dočíst o deregulaci nájemného, deregulaci finančních trhů, deregulaci regulací, ale o deregulaci češtiny si člověk zase až tak často něco přečíst nemůže.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: ERIK TABERY - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: ERIK TABERY - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Každou chvíli se někde můžeme dočíst o deregulaci nájemného, deregulaci finančních trhů, deregulaci regulací, ale o deregulaci češtiny si člověk zase až tak často něco přečíst nemůže. A přece vám na straně 65 přinášíme na toto téma článek lingvisty Václava Cvrčka.

Mimo jiné zde píše: „Za celou dobu, kdy je u nás v širším měřítku jazyková regulace prováděna, přitom nikdo nenabídl jediný důkaz, že ji jazyk či společenství mluvčích potřebuje.“ Upřímně, před lety bych za tento názor platil zlatem. Kdo se pořád měl na škole trápit s podmětem a přísudkem?

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa je ve svém oboru velmi váženým mužem. Po debatě v redakci jsme se tedy rozhodli s ním udělat rozhovor, protože nás zajímalo, jak vnímá události kolem tzv. justiční mafie. Překvapil nás příjemně jasnou mluvou, kde každá věta má obsah a nesnaží se vykroutit. Nepochybně má pravdu, když říká, že sledujeme „zátěžový test, teď se ukáže, jestli justice dokáže vybojovat nezávislost“.

Naopak se zdá, že přílišná nezávislost vládne v byznysu jménem pohřebnictví. Smrt a umírání je důležitou součástí naší existence, pro věřící je to práh do jiného světa, nevěřící se zkrátka „jen“ loučí se svými blízkými. Každopádně všichni touží po tom, aby rozloučení proběhlo s úctou a vědomím, že jde o důstojné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].