Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Petr Pelikán, honorární konzul Súdánu v ČR

Jak vypadají současné česko-súdánské vztahy?

Může mít zatykač na prezidenta Súdánu Omara Bašíra vliv na regulaci dárfúrské krize? Nedojde místo soudu nad Bašírem k posílení vztahů mezi Súdánem a „pragmatickými státy“ (Čína, Indie, Rusko) a vzniku dalšího rozporu mezi arabským světem a Západem?

JIRKA JUST

Je to tak. Neřekl bych jen, že postoj těch zemí, které se za zatykač stavějí, je motivován čistě snahou o spravedlnost, a ne pragmatickými zájmy. Obávám se ale, že na rozdíl od Číny a dalších, které jmenujete, nemají státy prosazující zatykač úplně zmapováno, co jim v konečném důsledku tento tah přinese. V každém případě to totiž posílí anarchii vládnoucí v Dárfúru a za tohoto stavu si těžebních koncesí neužije už vůbec nikdo.

Jak vypadají současné česko-súdánské vztahy?

LUKÁŠ JANSA

Jsou chabé. Už třeba jen proto, že Súdánci musejí žádat o české vízum v Káhiře, tedy v jiném státě, a hlavně asi 2000 km daleko. Musejí se dostavit osobně, odevzdat kromě různých papírů a dokladů své otisky prstů a pak čekat dost dlouho na výsledek. Pro toho, kdo nemá možnost získat schengenské vízum, to znamená úplné odříznutí od cesty do ČR. To je třeba pro české podniky, které chtějí uzavřít větší kontrakty do Súdánu, limitující faktor. Každý seriózní partner se chce přesvědčit na místě, jak vypadá výrobce, pak potřebují vyškolit techniky atd.

Fungují v Súdánu nezávislá média a sdělovací prostředky?

MIRO KRÁSA

Větší část médií je kontrolována vládou, anebo zase naopak přímo opozicí a jednotlivými stranami. V Súdánu mezi novináři jsem se pohyboval a bylo to zajímavé prostředí. Jednou jsem tam dokonce jel jako dopisovatel jakési obskurní, dnes již zaniklé agentury. Vcelku ilustrativní příhodou asi je, že na vyhlašování výsledku prezidentských voleb jsem byl jenom já sám. Jako všechno v Súdánu se vyhlášení o pár dní opozdilo, nastaly svátky a všichni novináři si volali navzájem, aby nemuseli z domu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 12/2009 pod titulkem Petr Pelikán, honorární konzul Súdánu v ČR