Často hledáte, jak…
Obálka vydání 11/2009
11/2009 • 7.–14. 3. 2009

Topolánek to věděl

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kultura

Televize

Jan Gregor

Je znát, že mladý mexický režisér Fernando Eimbcke má rád raného Jima Jarmusche. Jeho ceněný debut Kachní sezona (2004) svým minimalistickým pojetím připomíná poetiku amerického mistra v zachycení všední banality a životní rutiny.

Knihy

Magdaléna Platzová

Knižní novinky

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Nekompromisní podívaná

Jan Gregor

Britská legenda grafického románu Alan Moore má dost důvodů, proč nenávidět Hollywood. Všechny filmy, které vznikly na základě jeho komiksových scénářů, značně zplošťují provokativní náboj jeho děl.

Beastie Boys to stihli

Karel Veselý

Hip hop je dnes stagnující žánr svázaný neúprosnými pravidly komerce. Ale na konci osmdesátých let ještě byl platformou revoluce, která uváděla do populární hudby zcela nové postupy a za pochodu bořila estetické i rasové bariéry.

Od polibku k polibku

Magdaléna Platzová

Yoshi Oida je herec, režisér a autor tří knih. Je Japonec a žije ve Francii. S žádnou z těch rolí se ale neidentifikuje

Z knihovny citlivého kosmopolity

Hana Ulmanová

„Na spisovatele je možno pohlížet ze tří hledisek: Může být považován za vypravěče, učitele nebo čaroděje,“ míní Vladimir Nabokov v přednášce Dobří čtenáři a dobří spisovatelé, kterou v češtině přináší aktuální číslo časopisu Labyrint.

Za vším hledej Boha

Jaroslav Formánek

Kniha britského vědce je záznamem vlastní proměny
Co promění ryzího ateistu v duchovně orientovaného člověka? Může to být nespokojenost s konzumním životem, mystický zážitek, vnitřní prázdnota anebo dotyk smrti v podobě vážné nemoci.

Tajemné spodní proudy

Tereza Brdečková

Americké vydání Kuriózní lenošky z roku 1961 má podtitul „ilustrovaný pornografický příběh o nábytku“ a jako autor je uveden Ogdred Weary. Je to jeden z anagramatických pseudonymů Edwarda Goreyho (1925–2000), autora, který inspiroval současné kreslíře intelektuálního komiksu, filmaře i hudebníky.

Nebývalý rozkvět

Jan Gregor

Prvně začala ta myšlenka v hlavě Fedora Gála klíčit v roce 1994 na pohřbu jeho matky. Přistoupil k němu starý muž, představil se jako pan Lenský a svěřil se mu s očitým svědectvím o skonu Gálova otce, který zemřel při pochodu smrti z koncentračního tábora Sachsenhausen. Bývalý čelný představitel Veřejnosti proti násilí svého tatínka nikdy neviděl. Již tehdy před patnácti lety se ale rozhodl, že se vydá na cestu ve stopách posledního putování muže, kterého neměl šanci poznat.